La 5 ani de la înființare, centrul a devenit punctul de start pentru vizitatorii străini și locul perfect pentru a începe orice călătorie în Moldova.

Centrul de informare pentru turiști din Chișinău este cartea de vizită a capitalei și locul de unde vizitatorii străini pornesc în călătoria lor prin țară, cu mai multe informații veridice și detalii despre destinațiile care sunt un „must-visit”. De la lansare, acum cinci ani, Centrul a ghidat peste 16.000 de turiști din toate colțurile lumii, a instruit peste 150 de tineri și studenți prin programele de voluntariat și a contribuit la fortificarea unei comunități locale de ghizi, care acum, oferă servicii mai calitative pentru turiști și doritorii de a descoperi Moldova ca destinație turistică.

La șirul lung de succese înregistrate de Centrul de Informare pentru Turiști se mai adaugă și promovarea ofertei turistice a țării și a evenimentelor locale, devenite simbol a țării, pe piețele regionale și internaționale.

Sergiu Cebotari, Președintele ANTRIM: „Sectorul turistic din Republica Moldova înregistrează un avânt în dezvoltare și creșterea calității serviciilor oferite. Centrul de informare a devenit cea mai reprezentativă platformă de promovare a sectorului turismului din Moldova, atât în țară cât și peste hotare. Pe lângă aceasta, este și locul de unde tânăra generație, pasionată de călătorii, are șansa să înceapă cariera în domeniu.”

Natalia Țurcanu, Directoarea executivă a ANTRIM: „Timp de 5 ani, Centrul de Informare pentru Turiști din Chișinău a reușit să devină o sursă de informare pentru oaspeții țării noastre. Am reușit să punem bazele unei rețele de 7 centre de informare în marile regiuni ale țării, care sunt dotate cu materiale informative și de vizibilitate conform standardele centrului din Chișinău. Mai mult, chiar în perioada pandemiei, am continuat să muncim și am semnat un acord de colaborare cu Primăria municipiului Chișinău pentru dezvoltarea turismului receptor în capitală, unde sunt concentrate 80% din totalul structurilor de cazare, instituții culturale și locuri istorice. În perioada următoare, datorită elaborării și aprobării strategiei de dezvoltare a turismului în municipiul Chișinău, ne propunem să dezvoltăm noi proiecte de dezvoltare, dar și să creăm identitatea turistică a orașului.”

Pe parcursul celor 5 ani de activitate, Centrul de Informare a beneficiat de suportul USAID, care a fost direcționat, în special spre dezvoltarea de materiale informative (harți turistice, broșuri), spre amenajarea centrului și spre întreținerea tehnologiilor de ultimă generație care permit oaspeților să descopere prin experienței mersive noi locuri turistice ce merită a fi cunoscute.

Diana Lazăr, Directoarea industriei turismului și vitivinicole, Proiectul de Competitivitate și Reziliența Rurală al USAID, membru observator al Consiliului ANTRIM: Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională a susținut și continuă să contribuie la dezvoltarea turismului mai bine de un deceniu. Una dintre activitățile de succes, care avea ca obiectiv atragerea de noi turiști în țară, a fost crearea și lansarea Centrului de Informare Turistică, care a întregit ecosistemul turistic şi acoperit spațiul lipsă de la acea vreme-  accesul la informație pentru vizitatorii străini. Centrul a devenit, între timp, o platformă reprezentativă pentru sectorul turismului din Moldova, care facilitează colaborarea dintre actorii industriei, reprezintă industria în fața autorităților și, totodată, găzduiește evenimente și activități tematice pentru creșterea competitivității din domeniu.”

Centrului de informare pentru turiști  este rezultatul un parteneriat public privat între Primăria municipiului Chișinău și ANTRIM, care continuă să colaboreze pentru dezvoltarea și consolidarea cooperării în domeniul promovării municipiului Chișinău ca destinație turistică şi atragerea vizitatorilor străini.

Irina Ladaniuc, Direcţia generală economie, comerț și turism, Primăria Municipiului Chișinău:Ne bucurăm că am reușit să fim alături în calitate de parteneri la deschiderea Centrului de Informare pentru Turiști – care a devenit și el o atracție turistică și o sursa de informare nu doar pentru oaspeții străini, dar și pentru localnici. Avem locuri frumoase şi un potențial turistic care necesită a fi dezvoltat şi valorificat. Trebuie să unim eforturile pentru a promova mai mult orașul Chişinău drept o destinație turistică ce merită a fi vizitată. “

Centrul Național de Informare pentru Turiști a fost inaugurat la data de 9 noiembrie 2017 la inițiativa Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, cu suportul partenerului strategic USAID și a donatorilor internaționali.

Distribuie articolul: