Acum zece ani, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest făcea primul pas în Republica Moldova, aducând pe marile ecrane din Chișinău filme de animație apreciate la nivel internațional, filme de arhivă, animații pentru copii și scurtmetraje de urmărit doar cu lumina deconectată și la ore târzii. De-a lungul timpul, Animest Chișinău a schimbat trei locații, însă pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele din programul ediției aniversare cu numărul 10 vor putea fi urmărite în întreaga țară.

Animest Chișinău va avea loc în perioada 19-22 noiembrie, ONLINE.

Șapte filme de lungmetraj și peste 50 de scurtmetraje pentru toate vârstele și gusturile vor fi prezentate publicului la această ediție, iubitorii de animație având posibilitatea să le urmărească de acasă, din orice colț al Republicii Moldova. Toate proiecțiile vor fi difuzate în live streaming și vor fi disponibile pentru vizionare pe platforma festivalului online.animest.ro.

Cele mai premiate producții

Așadar, ediția din acest an va avea loc online și va aduce pe micile ecrane cele mai așteptate și cele mai premiate producții ale anului, dar și filme de arhivă din perioada 1927-2006. Totul pentru că, pe lângă aniversarea a zece ani de Animest la Chișinău, în 2020 marcăm și 100 de ani de când Aurel Petrescu a făcut primul film de animație românesc – Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului. Filmul era anunțat în presă drept o „comedie bufă cu desene animate” și avea să se bucure de un mare succes, deschizând un nou capitol în istoria cinematografiei autohtone. Din păcate, filmul nu s-a păstrat. Pe lângă cele două calupuri de scurtmetraje din arhivă, am pregătit în proiecție specială și filmul O scurtă istorie a regizorului Radu Igaszag, care este practic o incursiune prin istoria filmului de animație românesc.

„Anul 2020 este unul de referință pentru comunitatea animației românești. Acum 100 de ani se năștea primul film de animație de la noi, Păcală în lună, realizat de Aurel Petrescu, despre care s-a relatat de-a lungul vremii. Din păcate, el nu s-a păstrat până azi, însă sub umbrela #Screening History, Animest dedică această ediție, fie ea și online, acestei aniversări”, subliniază Mihai Mitrică, directorul și selecționerul Animest.

Programul ediției va fi disponibil în curând pe animest.md.

***

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest este organizat de Asociația Animest și ALTFilm și co-finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și Forumul Cultural Austriac.