Violul e o armă întrebuințată la scară largă într-un conflict militar, ce are ca scop demoralizarea populației. Angelina Jolie, ambasadoare ONU, cofondatorea a Inițiativei pentru Prevenirea Violenței Sexuale, îndeamnă liderii politici să acționeze.

În discursul său, publicat de The Guardian, actrița americană observă consecințele îngrozitoare ale războiului asupra civililor.

Anul trecut, în 18 țări, au fost raportate cazuri de violență sexuală din cauza conflictelor militare. Vorbim despre crime extrem de brutale. Agresiunea contra femeilor și bărbaților se desfășura chiar în fața familiilor acestora. Violența sexuală contribuie la violența domestică, le împiedică pe fete să meargă la școală. Violența lasă cicatrici adânci și produce traume care afectează întreaga societate.

Despre războiul din Ucraina, aceasta declară că:

Violurile raportate în timpul invaziei Ucrainei urmează un model familiar: soldații se mută într-o zonă civilă, atacă și abuzează femeile, dintr-un sentiment de impunitate, crezând că li se cuvine, având scopul de a distruge familii și comunități întregi. Oamenii care comit aceste abuzuri se simt de neatins. Comunitatea internațională nu a făcut suficient pentru a atribui un cost semnificativ acestor crime. Drept urmare, de fiecare dată când există un nou conflict, civilii plătesc prețul.

Soluția pe care o propune ambasadoarea ONU e  cea de a crea o organizație internațională, care să trimită un mesaj clar că violul va fi pedepsit.

E nevoie de o organizație internațională care să ajute instituțiile statului să investigheze cazurile de viol  și să pedepsească agresorii. Când se comit astfel de crime, trebuie să existe un răspuns la nivel global. În caz contrar, agresorul și victima înțeleg că violul nu e o crimă semnificativă care trebuie pedepsită.

Aceasta a accentuat că mereu luptă contra acelorași probleme, un exemplu pe care-l oferă e faptul că unele state abuzează de dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Apărătorii drepturilor femeilor sunt lăsați în umbră, iar statele pun pe primul loc banii.

Ne întâlnim la conferințe și ajungem la concluzia că aceste crime nu trebuie să se mai întâmple. Dar avem dificultăți în a implementa hotărârile pe care le luăm. Interesele economice și politice au superioritate, unele conflicte sunt mai importante decât altele. Lipsește voința politică, statele au redus importanța eforturilor de combatere a violenței sexuale în zonele de război.

Angelina Jolie cere statelor să ia măsuri și să pedepsească agresorii, ca aceștia să nu mai comită crime și să nu mai aibă încrederea că nu vor păți nimic.

La Londra, ministrul de externe James Cleverly găzduiește o conferință de două zile, începând de luni, pentru a reînnoi eforturile de a combate flagelul violenței sexuale în conflicte militare din mai multe țări, inclusiv Ucraina, Etiopia și Columbia.