Recunoscută în mod repetat ca fiind cea mai puternică femeie din lume, Angela Merkel, în vârstă de 66 de ani, este una dintre cele mai longevive figuri politice din Europa. Și rămâne singura reprezentantă a sexului frumos pe această listă. 

La 22 noiembrie 2005, Angela Merkel, născută Kasner, a depus jurământul pentru prima dată în calitate de cancelar al Republicii Federale Germania. Cel de-al patrulea mandat al acesteia se apropie de sfârșit. Merkel a precizat deja că va fi ultimul pentru ea – sănătatea ei eșuează, iar puterile ei se epuizează deja, este timpul să cedăm locul colegilor. Noul cancelar va apărea în Germania anul viitor, în 2021.

Și-a început cariera ca „Fata Kolya”, anume  Helmut Kohl, cancelarul care a jucat un rol cheie în încheierea Războiului Rece, care observat acel ceva într-o tânără energică, rezonabilă și cu viitor, și i-a acordat prima poziție în guvernul său, după care cariera politică a lui Merkel a început să crească, și nu s-a oprit niciodată.

„Decizia mea de a intra în politică a fost cu adevărat dictată de circumstanțe haotice. Aș putea deveni profesor sau traducător. S-au întâmplat atât de multe, atât de repede și atât de neașteptat”, a reamintit Merkel, care studiase chimia cuantică încă din tinerețe și se pregătea pentru lucrări științifice și o viață liniștită.

Chiar dacă lumea a pierdut un profesor în persoana ei, a câștigat unul dintre cei mai semnificativi lideri politici. Merkel nu s-a scăldat niciodată în entuziasm, dar nu se ferește de deciziile dificile în favoarea celor populare și este întotdeauna consecventă și fidelă pentru ea însăși.

Ea a avut șansa de a „rezolva” o mulțime de subiecte cu adevărat dificile, inclusiv declinul financiar și criza migrației și, desigur, situația cu COVID-19. În orice situație, ea rămâne în primul rând o apărătoare a valorilor lumii occidentale, dintre care principalele sunt libertățile fundamentale și drepturile individuale ale omului. Aici Merkel, care în ansamblu este un maestru al artei compromisului, rămâne complet fără compromisuri.

Sursă: woman.ru