„Să sperăm că acesta este ultima etapă de ridicare-coborâre a Brexit-ului”. Așa mi-a spus o persoană de la conducere, anticipând un moment important de  astăzi – dar suficient de lumesc pentru a realiza că nu este neapărat sfârșitul poveștii informează bbc.com

Aceste negocieri, între guvern și Bruxelles, guvern și parlamentarii conservatori, guvern și Partidul Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, au semănat cu jocul Jenga doar că diplomatic – cărămizi clătinitoare aici, acolo și peste tot.

Un element a fost aproape finalizat de ceva vreme și, ne așteptăm, să fie rezolvat astăzi – înțelegerea dintre Londra și Bruxelles.

Am auzit că prim-ministrul și-a petrecut duminica, sunând și trimițând mesaje către liderii mondiali interesați de toate acestea și vorbind și cu unii miniștri  despre înțelegerea care urmează să fie încheiată luni.

Există încă discuțiile dintre premierul Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Printre lucrurile despre care vor vorbi, mi s-a spus,  că una dintre temele abordate este ceea ce unii din Londra consideră un „deficit democratic” pentru Irlanda de Nord – că are nevoie de mai mult cuvânt cu privire la schimbările viitoare ale regulilor UE care vor avea un impact acolo.
Dar să fim clari: președintele Comisiei Europene nu ar veni aici decât dacă ar fi rezolvat.

Nu aș fi surprins dacă vizita ei include și un fel de întâlnire cu Regele. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă se va întâmpla acest lucru.

Dar  din punct de vedere diplomatic este incomod să se facă astfel de promisiuni – așa cum au fost săptămâna trecută.
Totuși, este vorba despre ceea că această întâlnire ca scop implementarea Palatului Buckingham într-un moment politic major. Deși regalitatea este rezervat de domeniul politicii.
Ce spune-ți despre toate acestea, Rishi Sunak?

Downing Street subliniază ceea ce consideră ei drept beneficii ale acordului: un aranjament mai bun pentru Irlanda de Nord. Și restabilirea relațiilor cu UE.

Ambele lucruri contează: în primul rând pentru a atrage scepticii spre ideea că de-a lungul timpului aceste relații ar deveni mai bune decât cum au fost.

În al doilea rând, pentru a stabili relațiile de cooperare cu Uniunea Europeană, care le-ar permite traversarea canalului de către navele maritime britanice.

Sunak urmează să fie la Paris luna viitoare pentru discuții cu președintele francez Emmanuel Macron. Soluționarea problemei navelor maritime  mici este extrem de dificilă, dar o relație de lucru decentă cu Franța ar ajuta.

Restabilirea guvernului deconcentrat în Irlanda de Nord este premiul suprem, dar sursele guvernamentale nu vorbesc prea mult la acest capitol. Aceștia desigur speră că cu timpul acest lucru ar putea fi posibil.
Cel mai important lucru care este dorit de ei, este că partidul va pleca de pe arena politică. Ar analiza propunerea și ar accepta, dar să n-o respingă instantaneu cu voce tare.

Liderul Vocii Tradiționale unioniste, Jim Allister – anticipează „o zi de învârtire fără precedent și posibil înșelăciune, în timp ce presiunea este acumulată asupra unionismului pentru a ceda protocolului”. – Adică nu pare foarte interesant.

„Unii sunt acum la guvernare, iar alții sunt câștigați”, a spus Steve Baker ministru al Irlandei de nord arătând cu degetul cu sus în fața camerelor presei.

Cu toate acestea Președintele Grupului European de Cercetare Mark Francois nu este atât de convins. Acesta a adus aminte că este Boris Johnson care ar putea veni cu propunerile și schimbările sale. Iată cauza principală care face ca acest fenomen să fie un moment de pericol politic.