Centrele de Informare Turistică prin contur în țara noastră. Astfel de instituții sunt necesare și utile pentru turiști. Este important să cunoaștem istoria locală, dar și obiectivele turistice din fiecare raion, inclusiv promovarea acestora în mediul online. Centru de Informare şi Promovare Turistica Edineţ este prima instituție din țară cu care pornim seria interviurilor în acest sens.

Care este activitatea Centrului de Informare şi Promovare Turistica Edineţ aflăm de la Angela Boiam, responsbila instituției.

Daniela Gorincioi: Când a început activitatea Centrului de Informare şi Promovare Turistica Edineţ?

Angela Boian: Centrul de Informare şi Promovare Turistica Edineţ și-a început activitatea la 14 mai 2022 în cadrul Proiectului CBC HERITAGE T.E.A.M Together Everyone Achieves More implimentat în cadrul Programului Operaţional Comun Romania- Republica Moldova 2014-2020.

DG: Ce ați reușit să faceți în acest timp, de la deschiderea Centrului până azi?

AB: Cel mai important eveniment a fost desigur deschiderea Centrului Turistic, au fost create materiale promoționale, au fost organizate excursii și ghidate diferite grupuri de turiști. Am organizat la Muzeul Ținutului Edineț o expoziție în aer liber „Turist și pelerin în localitatea ta” pentru a informa populația locală, dar și oaspeții orașului despre obiectivele turistice din raionul Edineț.

DG: Aveți un proiect cu municipiul Botoșani, România. Povestiți-ne despre ce e vorba.

AB: Acest proiect a fost implementat de Primăria municipiului Edineț ca lider de proiect, iar ca beneficiari au fost Consiliul Raional Edineț, Asociatia B-Right Media (RO) și Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului „Prutul de Sus” (RO).

Proiectul a avut ca obiective principale dezvoltarea oferetei turistice transfrontaliere cu un nou centru de informare și promovare și o sală  de cultură îmbunătățită prin dotarea cu 400 de scaune noi pentru a oferi comunităților din Edineț și Botoșani oportunități noi de a valorifica potențialul istoric și cultural. Au fost organizate două festivaluri, unul la Edineț și altul la Botoșani pentru a valorifica patrimoniul imaterial. Și organizarea  unei vizite de studiu în Botoșani a reprezentaților agențiilor de turism și entităților HO-RE-CA  din Edineț în schimbul de experiență cu colegii din Botoșani.

DG: Ce obiective turistice merită văzute în raionul Edineț?

AB: Raionul Edineț dispune de bogate și variate resurse turistice atât naturale cât și antropice. Am să încep cu unul din cel mai important obiectiv turistic Muzeul Ținutului Edineț, aici vă puteți informa despre legenda orașului, istoria și dezvoltarea economică a raionului Edineț. Tot la muzeu aveți posibilitatea de a cunoaște flora și fauna locală, dar și îndeletnicirile populației, meșterii populari, obiceiuri și tradiții locale.

Alte obiective nu mai puțin importante sunt Mănăstirea Zăbriceni cu o arhitectură unicală în Republica Moldova tot aici vă puteți delecta cu produsele BioCămara create cu grijă și rugăciune de către călugării mănăstirii pe câmpurile ascunse de orașele mari și ambuteiajele zilnice. Este unica mănăstire din Republica Moldova care a primit Certificatul Eco.

Desigur mai puteți vizita Cuconeștii Vechi sau Atlantida de Edineț așa cum îi zicem noi, sat înghițit de apele Prutului. Aici cu adevărat este un loc mirific unde Casa Memorială Sofian Boghiu, Foișorul părintelui Sofian, Trecătoarea țiganilor, Locul fostei biserici din sat te așteaptă pentru a le citi istoria.

Alte obiective precum bisericile de lemn din satul Rotunda, Hincăuți, Tîrnova, Alexăndreni, Muzeul de Istorie și etnografie din satul Tîrnova, Muzeul „Casa amintirilor” din Hincauți.

Obiectivele naturale sunt cele care ne reprezintă ca destinație turistică, și anume: Defileul Trinca, Defileul Fetești cu Țiglaul, Aripa Dragostei din inima Rezervației naturale „Mica Elveție” Fetești, Recifii, Grotele și Mormântul uriașului din satul Brînzeni, Defileul Buzdugeni, Rezervația și Defileul „La Castel” din Gordinești și multe alte obiective care la sigur vă vor impresiona.

Localitatea Cuconestii Vechi, Foisorul părintelui Sofian Boghiu

DG: Ce obiective turistice chiar din municipiu Edineț ne puteți propune spre vizitare?

AB: Cartea de vizită a orașului Edineț este Grădina Publică Vasile Alecsandri care cuprinde o suprafață de aproximativ 40 ha, Clădirea veche a fostului Seminar Teologic 1872, Biserica veche de piatră cu hramul „Sf. Ier. Vasile cel Mare” 1870, Clădirea fostului conac al familiei Cozițin, Cimitirul evreiesc, Muzeul Gimnaziului „Gr. Vieru”, Troița închinată părintelui Sofian Boghiu și multe alte monumente de for public pe care le puteți admira în Edineț.

Intrarea în gradina publică din Edineț,

DG: Este raionul Edineț pregătit pentru a primi turiști din țară și de peste hotare?

AB: Cu părere de rău, am să spun ca nu este chiar atât de bine pregătit în comparație cu alte raioane ale Republicii Moldova. În partea de nord a țării, turismul nu este chiar atât de dezvoltat ca în centru sau sudul țării și eu recunosc asta. Dar totodată sunt sigura că în timpul apropriat vom reuși să ajungem, ba chiar, de ce nu, și să întrecem unele raioane din țară.

DG: Ce s-a schimbat în raionul dvs în ultimii ani, din punct de vedere turistic?

AB: În ultimii ani raionul nostru abia a început a fi vizibil pe arena turistică națională, abia în perioada pandemiei am simțit un val de turiști din țară care au început a vizita obiectivele turistice locale. O importanță mare pentru turismul local a avut Campania Națională de promovare turistică NeamPornit care împreună cu echipa TURIsto ACTIVIsto în anul 2022 au promovat raionul Edineț.

DG: Sunteți susținută de autoritățile locale?

AB: Sigur ca da, însăși Primăria mun. Edineț a fost cea care ne-a dat birou pentru  Centru de Infomare și Promovare Turistică Edineț, tot primăria a finanțat reparația curentă a biroului. Am fost cu câteva idei la primărie ce ține de dezvoltarea turismului în municipiului Edineț și mi-au promis că voi fi susținută, dacă vor fi implimentate aceste idei voi veni atunci cu unele detalii.

DG: Ce faceți la moment? La ce lucrați?

AB: La moment lucrăm la completarea aplicației SmartGuide cu mai multe obiective turistice din raionul Edineț, cu ajutorul aplicației SmardGuide poate transforma fiecare din  noi telefonul mobil într-un ghid personal care ne va ajuta să explorăm chiar și destinațiile mai puțin cunoscute atât din țară cât și internaționale în mod independent, fără contact și sustenabil. Aplicația SmardGuide  poate fi accesată în Republica Moldova datorită unui proiect implementat de Agenția de Investiții „Invest Moldova, Ministerul Culturii Republicii Moldova în parteneriat cu ANTREC Moldova, cu suportul UNDP Challenge Fund și cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

Totodată încercăm să descoperim noi atracții turistice, tradiții și obiceiuri locale, vrem să cream mai multe materiale promoționale. Avem foarte mult de lucru, sperăm să reușim tot ce ne-am pus în plan.

DG: Ce ghizi locali sunt în raionul Edineț?

AB: La moment suntem în criză de ghizi, sunt doi ghizi ai Muzeului Ținutului Edineț.

DG: Ce meșteri populari sunt în raion?

AB: Suntem un raion bogat în meșteri populari, pot menționa meșterul popular Valentina Guțu din satul Gordinești cea care reușește să păstreze ornamentele locale brodate în iile și catrințele care le țese, domnul Alexandru Zelinschi din Cupcini, meșterul care îmblinzește lutul și crează adevărate opere de artă, doamna Valentina Nigai din satul Ruseni care încă de la vârsta de 14 ani nu s-a mai oprit în țesutul covoarelor, soții Mariana și Marcel Ostrovschi din satul Hlinoaia care au reușit să coasă opinci și costume naționale la multe colective folclorice din raion.

DG: Ce festivaluri se organizează în raionul Edineț?

AB: Avem câteva festivaluri în raionul Edineț. Este vorba de următoarele festivaluri:

  • Festivalul de folclor „Cântă de răsună lunca”;
  • Festivalul etniilor;
  • Festivalul Preacurată-I fața pâinii care se desfășoară o data la doi ani în orașul Cupcini;
  • Festivalul V-am ura, v-am tot ura;
  • Festivalul Mărțișor;
  • Festivalul Cântecului Pascal ,,Hristos a Înviat”.

 

DG: Ce ar trebui să luăm în considerare dacă vrem să vizităm raionul Edineț?

AB:  Vizitând raionul Edineț trebuie să luat în considerație faptul că avem doar o singură pensiune, care se află în satul Hlina Mică, unicile locuri de cazare le putem găsi aici, la Mănăstirea Zabriceni și la hotelurile din Edineț și chiar vreau să le menționez: Hotel Bomond, Hotel Florentina, Hotel Bastilia. Totodată trebuie să aveți ceva de mâncare la drum, fiindcă vizitând rezervațiile peisagistice sau defileele locale nu vom găsi servicii de alimentare. La fel este nevoie de încălțăminte comodă.

 

DG: Ce conace sunt în Edineț și care este starea lor actuală?

AB: În raionul Edineț sunt câteva conace. Este vorba de conacul Cantacuzino din Hincauți, conacul Vasile Stroiescu din Brînzeni, conacul Stremiade din Șofrîncani, însă starea lor este cam deplorabilă asa cum sunt multe alte conace din țara noastră.

DG: Ce etnii convețuiesc în raionul Edineț și ce tradiții și obiceiuri au aceste etnii?

AB: După etnie, în raion locuiesc 66,9% moldoveni, 22,4% ucraineni, 8,5% – ruşi şi 0,8%  sunt romi. Fiecare etnie se deosebește prin tradițiile și obiceiurile sale.

Satul ucrainesc Goleni are un obicei de iarnă numit Malanca, în Ajun de An Nou pe rit vechi, cete de malancari pornesc cu uratul pe la casele gospodarilor. Alaiul de urători îmbracă un flăcău în haine femeieşti, numită Malanca, şi pornesc pe la casele gospodarilor cu urări de bine și de sănătate. Specificul acestei tradiţii constă în costumele multicolore şi jocul diferitor personaje. Obiceiul mai spune că, în gospodăriile unde se merge cu Malanka, casele sunt curăţate de duhurile rele şi vor avea belşug tot anul;

Un alt obicei de iarnă este Dansul Moșilor din satul Parcova. Acest dans  este uncial în raion, este un obicei unde flăcăii îmblau de la casa la casa unde erau fete mari, își acopereau fața cu măști de moșnegi și dansau la casa fetei, fata trebuia sa-și găsească flăcăul și apoi intra și ea in dans.

Tot în Parcova se colindă Jăilu -un colind cântat de ceata de bărbați, flăcăii jăluieu la fetele tinere pe la porți pe la ferestre.

Un alt obicei numit Nunta din satul Hlinoaia, care reprezinta o ceată de urători ce înscenează nunta, însă mireasa este un bărbat mascat.

La general vorbind avem multe obiceiuri locale cred ca ne-ar trebuie un intervu întreg numai despre astea să vorbim.

 

DG: Ce localități înfrățite sunt între municipiul Edineț și ce activități comune au acestea?

AB: La acest capitol suntem harnici, municipiul Edineț întreține relații de parteneriat și cooperare cu mun. Rîbnicu Sărat, jud. Buzău, mun. Onești, jud. Bacău, mun. Piatra Neamț jud. Neamț, or. Tîrgu Ocna jud. Bacău, mun.Săcele jud Brașov, mun. Dorohoi jud. Botoșani. La moment se pregătesc înfrățirea cu mun. Alba Iulia.  Toate aceste înfrățiri au dus la o colaborare dintre aceste localități din Romania și mun. Edineț, au fost organizate diferite vizite de studiu pe diferite domenii, atât culturale, turistice, dar și economice. Totodată mun. Edineț și mun. Alba Iulia sunt parteneri comuni în proiectul ,,Edineț – oraș cu perspectivă de viitor” , în cadrul acestui proiect va fi amenajata insula din Grădina Publică Vasile Alecsandri, pentru aceasta a fost desfășurat un concurs de idei de proiect arhitecturale în care au participat 35 de studenți-arhitecți anul IV ai Univesității Tehnice din Moldova. Într-un final, a fost ales cel mai bun proiect arhitectural modern cu idei inovative și sperăm ca amenajarea acestei insule să atragă și mai mulți turiști în municipul Edineț.