— Din tablourile pe care le-ați pictat, care este preferatul vostru?

— Trebuie să spun că sunt două: The Outsiders, care sunt practic doar niște tipi care se întâlnesc, și Venucube, inspirat de Pokémon.

Vorbitor este Andrés Valencia, cea mai recentă senzație din lumea artei: un băiețel de 11 ani. Vorbește cu BBC Mundo imediat ce părăsește școala, însoțit de mama sa, Elsa Valencia.

Încearcă să-și recupereze normalitatea în San Diego natal, după ce a fost în centrul atenției la Art Miami, unul dintre cele mai importante târguri de artă contemporană din Statele Unite, în primul weekend din decembrie.
Acolo, în timp ce Andrés a pozat pentru mass-media și spectatori în noaptea deschiderii și a salutat colecționari și celebrități, Chase Contemporary, galeria din New York care îl reprezintă, a vândut aproape toată opera sa.

Da, și pictura băieților inactivi care beau și fumează și versiunea cubistă a lui Venusaur, dinozaurul său preferat din jocul video Nintendo. Ambele, ca multe dintre celelalte pânze colorate ale sale, amintesc inevitabil de autorul Guernicai.

De aceea și-a câștigat porecla de „micul Picasso”.

Cele șase cifre
„Prețul mediu al picturilor sale este de aproximativ 150.000 de dolari”, spune Bernie Chase, proprietarul galeriei, pentru BBC Mundo, ca și cum ar fi invitat la calcule.

Dar a trebuit să atârne practic semnul epuizat la Art Miami nu a fost de fapt o surpriză.

O făcuse deja în iunie, în timpul primei sale expoziții personale la sediul galeriei din SoHo. Cei care au luat acasă cele 35 de lucrări expuse au plătit pentru ele între 50.000 și 125.000 USD.

La șase cifre a ajuns în acea lună la doamna Cube, un alt portret în stil cubist pe care l-a pictat când abia avea 9 ani, la o licitație la casa Phillips de Pury din Hong Kong, precum și lucrarea Maya, numită după fiica lui Picasso, în timpul o gală de caritate organizată la Capri, Italia, în iulie.

Mesajele sale puternice și picturile în perspectivă multiple amplifică colecțiile columbienei Sofía Vergara, una dintre cele mai bine plătite actrițe de la TV din SUA, a puternicului om de afaceri muzical Tommy Mottola sau a starului de la Hollywood Channing Tatum.

Și în noiembrie, cântărețul BTS cunoscut sub numele de V a împărtășit o altă lucrare a lui Andrés celor 50 de milioane de urmăritori pe Instagram.

„Mulțumesc @andresvalenciaart pentru această frumoasă operă de artă! De când ți-am văzut prima lucrare, sunt fan”, a scris el lângă portretul unui bărbat în lacrimi în nuanțe de albastru. Postarea a strâns deja peste 9 milioane de aprecieri.

Toate acestea îl fac pe tânărul californian să atragă titlurile într-o zi și alta.

„Îi cer interviuri aproape zilnic. Ne-au sunat de la principalele talk-show-uri, dar le-am spus tuturor că nu”, spune cu insistență mama lui. “Fiul meu este un artist, dar nu este o celebritate. El este, înainte de toate, un copil. Vrem să meargă la școală, să studieze muzica, să cânte la pian, să învețe să citească și să scrie în spaniolă, să iasă cu prietenii în parc”.

Elsa și Guadalupe Valencia spun că încearcă să le ofere copiilor lor, Andrés și Atiana, o viață cât mai normală.

Atât ea, cât și soțul ei, Guadalupe Valencia, californiani de origine mexicană și, de asemenea, părinții lui Atiana, insistă că încearcă să ducă viața unei familii normale. Și ei subliniază că marile victorii ale fiului lor sunt încă o oportunitate de a-i aminti în ce cred ei.

 

Un copil diferit
Între timp, și deși se feresc de astfel de etichete, părinții lui recunosc că Andrés era deja „altfel” încă de la o vârstă foarte fragedă.

„Când avea vreo patru ani și desena, obișnuiam să-l corectez”, își amintește Elsa. „Andrés, avem doi ochi, nu trei. Și de ce-i faci nasul acolo unde este urechea? Nu-i face fața așa”, îi spunea ea.

Spune că a încetat să mai facă asta după ce și-a văzut colegii din clasa întâi încântați de desenele pe care tocmai le făcuse în timpul sărbătorii de Halloween la clasă.

„Din acea zi, am făcut un pas înapoi și nu am mai intervenit niciodată. L-am lăsat să fie și să creeze”.

„Îmi place Picasso”, spune Andrés, subliniind ceea ce este evident. „Dar și (Amedeo) Modigliani și George Condo”. Influența figurilor alungite ale italianului de la începutul secolului trecut și geometria americanului contemporan este percepută și în acrilicele sale.

Până acum, Andrés nu a primit cursuri de pictură, este autodidact.

„Sunt în domeniul artei de 20 de ani și acest lucru este foarte neobișnuit”, spune Chase cu mândrie. „Am lucrat cu tipi precum Peter Beard și Kenny Scharf. Andres are potențialul de a fi atât de mare sau mai mare.”

„Arată-ți talentul lumii”
Chase a început să-și achiziționeze acuarele când avea șase ani, la fel ca alți membri ai familiei și prieteni.

„Obișnuiam să merg la el acasă în weekend și să-i cumpăr desene, tablouri”, își amintește el.

— Este adevărat că într-una din acele zile ți-a cerut 5.000 de dolari pentru un tablou?

– Așa a mers. Și astăzi e clar că am ieșit câștigător: merită de 30 de ori mai mult.

„Deja în acei ani am văzut că a evoluat foarte repede și într-un mod foarte organic. Nu a pornit de la schițe, ci a început direct pe pânză, a curs”, continuă Chase.

La acea vreme i-a convins pe părinții lui Andrés că venise timpul ca lumea să-i cunoască abilitățile artistice. Și anul trecut l-a contactat pe Nick Korniloff, directorul Art Miami, pentru a-și face debutul acolo. În diverse interviuri acordate presei, Korniloff și-a amintit că la început a fost sceptic și că, de teamă să nu-și riște reputația, a ignorat chiar vârsta artistului în materialele promoționale ale târgului. Deși acele informații nu au întârziat să iasă la iveală, nici colecționari și vedete nu au ajuns.

Distribuie articolul: