Te simți slăbită, amețești frecvent și nu ai energie? De cele mai multe ori, astfel de simptome pot fi puse pe seama alimentației deficitare în anumite vitamine.

Există însă și situații când aceste manifestări pot ascunde tulburări de anxietate, o afecțiune a urechii interne, o reacție adversă la anumite tratamente pe care le urmezi sau, în cazurile mai grave, chiar boala Parkinson ori un accident vascular cerebral, mai ales dacă simptomele apar brusc. Din acest motiv, înainte de a apela la orice fel de remediu, programează o vizită la medic pentru o consultație.

Dacă nu se descoperă o problemă mai serioasă, cel mai probabil medicul îți va spune ce vitamine lipsesc când amețești și ce să mănânci pentru a-ți redobândi starea de bine. În majoritatea cazurilor, stările de amețeală și slăbiciune sunt cauzate de carența de vitamina D, B6 sau B12.

Ce vitamine lipsesc când amețești, ce să mănânci

Vitamina B12 – dacă duci lipsa acestei vitamine, foarte probabil te confrunți cu anemie. Alte simptome cu care te poți confrunta sunt dereglările menstruale, tulburările de memorie, palpitațiile, balonarea și senzația de greață.

Surse bune de vitamina B12 sunt: carnea de pui, porc, vită, ouăle, peștele (ton, somon), scoicile, midiile, lactatele, drojdia de bere, soia, cerealele fortificate.

Vitamina B6 – este o vitamină esențială pentru menținerea glicemiei în parametri normali și producerea de celule roșii. De asemenea, susține imunitatea și ajută la sporirea numărului de leucocite, celulele care asigură un răspuns imun eficient în cazul unor infecții.

Surse bune de vitamina B6 sunt: bananele, avocado, ardeiul gras, fasolea, cartofii, conopida, mazărea, morcovii, sparanghelul, pieptul de pui, carnea de vită, pește, ouăle și cerealele fortificate.

Vitamina D – este importantă pentru reglarea nivelului de calciu și fosfor din organism, minerale care previn tulburările de echilibru. În plus, vitamina D este esențială pentru imunitate și reduce inflamațiile din corp, prevenind astfel apariția multor afecțiuni cronice (diabet, depresie, osteoporoză, boli de inimă etc.).

Surse bune de vitamina D sunt: peștele (somon, ton, sardine), gălbenușul de ou, ciupercile, ficatul de vită, nucile, merele, lactatele, uleiul din ficat de cod și cerealele fortificate.

Sursa: csid.ro

Distribuie articolul: