Ritmul alert al vieții, dorința de a construi o carieră sau pur și simplu frica, fac o femeie să amâne nașterea unui copil pentru cât mai mult timp posibil. Dar se pare că, totuși, cea mai potrivită perioadă pentru  a face copii este tocmai atunci când organismul este încă tânăr. De ce este important să faci copii de tânăr, vezi mai jos.

Mamele tinere, să zicem de până la 25 de ani, sunt aproape o raritate. Cele mai multe abia după vârsta de 30 de ani încep să facă planuri, iar până la punerea lor în aplicare mai trece destulă vreme. Medical vorbind, această amânare poate avea un deznodământ deloc fericit. Statistic, la 30 de ani femeia mai are doar 12% rezervă ovariană, iar zece ani mai târziu ea abia dacă ajunge la 3%.

Traduse, aceste procente nu înseamnă altceva decât șanse tot mai reduse de a concepe un copil pe cale naturală. Înseamnă infertilitate. Un diagnostic greu de acceptat din punct de vedere emoțional…

De ce este important să faci copii de tânăr

Fără a avansa o vârstă exactă care să fie considerată optimă pentru a avea primul copil, putem totuși spune că este de preferat ca acest lucru să se întâmple până la vârsta de 30 de ani. Cu indulgență, până la 35 de ani. Avantajele sunt multiple, începând chiar cu șansele mai mari de a rămâne însărcinată. Apoi, mai există o întreagă serie de alte avantaje pe care le are o mamă tânără. Un organism tânăr este și un organism mai sănătos, în primul rând. Organele și sistemele funcționează acum la capacitatea lor maximă.

În afară de asta, sarcina este purtată mai ușor, riscul de a naște un copil cu defecte genetice este considerabil mai redus, iar perioada de refacere de după naștere este mult mai scurtă. Un organism tânăr se reface mult mai ușor și, nu neapărat important din punctul de vedere al ginecologului sau obstetricianului, cât important pentru mamă, kilogramele în plus dispar mai repede iar pielea nu are de suferit din punct de vedere estetic. Și mă refer aici inclusiv la vergeturi.

Energia mamei tinere

Lista avantajelor de a fi mamă tânără nu se oprește aici. Sigur, maternitatea pentru o femeie tânără poate reprezenta, la început, o experiență care să îi genereze nesiguranță și teamă. Grija față de responsabilitățile pe care anticipează că le va avea ca părinte este firească. Dar, o dată devenită mamă, femeia tânără are toate avantajele vârstei sale. Are mai mult timp și mai multă energie, ceea ce o face să fie mai rezistentă în fața provocărilor primului an de viață al bebelușului. Dacă ar fi să mă refer numai la puținele ore de somn sau chiar la nopțile nedormite…

Apoi, unei mame tinere, chiar dacă îi lipsește experiența, se poate „lăuda” cu răbdarea pe care o are. Ea poate ține pasul cu explozia de energie a copilului și este în mod evident mult mai relaxată în atitudine cu privire la unele aspecte din dezvoltarea celui mic. Reacțiile lor atât în fața lucrurilor plăcute cât și în a celor mai puțin plăcute sunt mai ponderate, mai echilibrate.

Parentingul în familiile tinere

O mamă tânără are toate datele să devină prietena copilului ei și să adopte tehnicile moderne de parenting. Se vede fără niciun efort că relația dintre ei este în mod natural relaxată, mult diferită de cea hiperprotectivă, a mamelor mai mature.

Ultimele studii arată că nu numai femeile au de suferit în privința sarcinii atunci când vor să obțină o sarcină pe cale naturală, ci și bărbații. La aceștia din urmă este foarte important stilul de viață, acestea este cel care îi influențează cel mai mult când vine vorba despre o spermogramă în parametri normali. Dacă înainte, partea masculină a cuplului se gândea că poate procrea până la vârste înaintate, se pare că lucrurile nu stau nici pe departe așa.

Sursa

Distribuie articolul: