Vă mai amintiți de „Alionka”? – Ciocolata cu lapte care are pe ambalaj o fetiță mică, cu ochii mari, albaștri și părul întunecat. Iată că am descoperit istoria acestei fete și am decis să o împărtășim cu voi. 

Istoria despre cum a ajuns anume această fată pe ambalaj, este mai simplă decât ar putea părea. Fotograful Aleksandr Gherinas a surprins-o pe fiica sa de opt luni într-o fotografie. Rezultatul l-a surprins și acesta a decis să trimită fotografia la concursul pentru noul ambalaj al ciocolatei. Inițial, fotografia a fost publicată în revista „Sovetskoe foto” și subsemnată „Lenocika”.

Da, fata nu avea numele Alionka, numele ei adevărat este Elena, mai concret Elena Gherinas. Pe baza fotografiei s-a realizat pictura care a început să apară pe ambalaj. Pictorul este Nicolai Maslov. Comparativ cu fotografia inițială, fetița a devenit cu ochi albaștri, a suferit schimbări la ovalul feței, cavitatea bucală, dar s-a modificat și direcția privirii.

Anume cu această pictură, ciocolata a început să se producă în anul 1965 și se produce până în prezent. În luna februarie, anul 2000, Elena Gherinas a dat în judecată compania producătoare de ciocolată, pentru încălcarea drepturilor de autor și a solicitat o compensație de 5 milioane de ruble. Judecata a durat circa doi ani și jumătate, iar după multitudinea de expertize, s-a dovedit că totuși imaginea de pe eticheta ciocolatei este o lucrare individuală, ce aparține producătorului. De asemenea, procesul a demonstrat că nu au fost încălcate drepturile Elenei Gherinas, chiar dacă imaginea este realizată în baza fotografiei ei.

Sursă: Facebook.com

Distribuie articolul: