Aliona Colțova este originară din orașul Soroca. Este o compozitoare, compune piese la pian, are o carieră frumoasă, dar că e mai puțin cunoscută publicului larg. Motto-ul după care se ghidează Aliona este „Muzica este aerul, cu care eu respir și nu pot fără el!”

Cine este, totuși, Aliona Colțova și ce înseamnă muzica pentru ea, aflăm împreună.

 

Daniela Gorincioi: Sunteți compozitoare în orașul Soroca. Acolo v-ați născut, ați crescut și deja lucrați. Aș vrea să ne povestiți un pic despre dvs, pentru ca cei care citesc să știe un pic despre biografia dvs.

Aliona Colțova: Eu sunt născută pe 8 aprilie 1975, în orașul Soroca. Părinții mei sunt Vladimir şi Ana Colţov. O să menționez un pic despre ei și rolul lor în formarea mea profesională.

Tata, Vladimir Colţov, e un pianist de o valoare aparte, înzestrat cu un auz perfect. Lucra pe post de profesor la discipline muzical teoretice. Acorda diferite instrumente muzicale pian, acordeon, baian etc.

Mama, Colţova Ana Petru a lucrat la fabrica ,,Dana” în calitate de croitoreasă.

În casa mea cel mai frumos şi preţios lucru era pianul ,,Petroff”.

La vârsta de 4-5 ani, tata punea pe scaun câteva cărţi pentru ca eu să pot atinge claviatura dându-mi lecţii de pian. Datorită lecţiilor primite de la tata am învăţat să simt muzica, profunzimea sensurilor şi sentimentelor redate de ea.

Când am venit la şcoala muzicală aveam opt ani, dar cunoşteam deja programul pentru clasa a 4-a. În perioada cînd studiam la Şcoala de Arte Eugen Coca (1984 – 1991) participam la diverse activităţi şi concursuri atât în şcoală cât şi în afară. Până în prezent păstrez agenda tatei. De la vârsta de 5 ani până la 15 ani am interpretat circa 2000 lucrări muzicale. La absolvirea Școlii de Arte (1991 – 1994) aveam o pregătire la nivelul unui student universitar. La examenul de admitere la Colegiul de Arte din Soroca am interpretat melodii care au impresionat atât de mult membrii comisiei, încât m-au înmatriculat imediat. În plus, mi-au propus să activeze ca maestru de concert, unde activez până în prezent (22 ani). Astfel, de la 16 ani am început să lucrez, acompaniind la diferite catedre.

Mai apoi, am studiat doi ani la Academia de muzică. În acea perioadă m-am căsătorit, iar un an mai târziu a apărut fiica, Valeria. A urmat o perioadă mai grea care m-a făcut să renunţ pentru o perioadă la visul meu de a cânta şi a preda muzica şi să plec la munci grele peste hotare. După o perioadă de șapte ani, în care am dus dorul casei, părinţilor, ţării, m-am întors acasă la Soroca, la Nistru şi cei dragi. Dar mai rămânea încă un gol mare în suflet acela de a reveni din nou în lumea muzicii.

Graţie doamnei Tamara Griţenco, Directorul CAS în acea perioadă, m-am întors la lucru la colegiu în anul 2003, unde a fost întâmpinată cu braţele deschise. La reîntoarcere, am simţit o dorinţă şi mai mare de a cânta. Totodată, a apărut dorința de a scrie muzică. În anii 2006-2009 am fost studentă la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, secţia ,,Muzical-Pedagogică” (f. f.). Apoi din 2009 – 2011 am fost masterandă (secţia staţionar) la Facultatea pedagogia muzicală la Universitatea de Stat ,,A.Russo” din Bălţi.

Din anul 2003 până în prezent lucrez ca profesoară de pian și maestru de concert.

Mă bucur ca un copil de orice notă care îmi vine în minte şi pe care cu drag o înşir pe hârtie. Astfel, lucrările apăreau una după alta. Cel care mă susţine foarte mult, fiind un izvor de inspiraţie este soțul, poetul și chitarist Alexandr Belinschii, cu care am făcut cunoştinţă în anul 2008 şi cu care suntem împreună şi până în prezent.

Lucrările mele sunt interpretate în Universitatea de Stat ,,A. Russo” din Bălţi unde am învăţat, dar şi la colegiul unde activez.

Notă cu notă, portativ lângă portativ, au apărut cele 12 melodii:

  1. ,,Ploaia”;
  2. ,,Sufletul”;
  3. ,,Spune de ce”;
  4. ,,Viața”;
  5. ,,Cum să fac”;
  6. ,,Unde ești”;
  7. ,,N-am să te uit”;
  8. ,,Flacăra iubirii”;
  9. ,,În depărtare”;
  10. ,,Meditație”;
  11. ,,Două maluri de iubiri”;
  12. ,,Cale luminoasă”.

Am editat și o carte, ,,Cale Luminoasă”.

DG: Ați îndrăgit muzica. Încă de la o vârstă fragedă, tatăl dvs, vă învăța să cântați la pian. Cât de mult v-a ajutat lecțiile și sfaturile oferite de tatăl ca să ajungeți la profesionalismul pe care-l aveți acum?

AC: Deși am acumulat experiență bogată în domeniul pedagogie și maestru de concert, pot spune cu certitudine că baza, care a fost pusă de tatăl meu, până în prezent mă ajută în meseria mea de pianistă și profesoară.

DG: În anul curent, la Soroca s-a desfășurat prima ediție a Festivalului-Concurs al Creațiilor proprii! Cât de important este pentru dvs desfășurarea unui astfel de concurs în orașul de baștină?

AC: Sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare organizatorului acestui festival, Valeriu Bagrii, care s-a desfășurat într-un oraș atât de mic cum este Soroca. Acest festival contribuie la promovarea artei muzicale pentru opinia publică, ridicând și valorificând astfel cultura noastră națională. Totodată, promovează creatorii de muzică, atât cu experiență, cât și tineri talentați pe care nu prea sunt cunoscuți de public.

Eu am acceptat cu mare bucurie propunerea de a participa în acest concurs, având emoții enorme, că a astfel de festival s-a desfășurat în orașul meu natal. Am mai participat la Concursul Internațional din Odesa, unde am  obținut locul I, nu am fost atât de emoționată și fericită cât emoțiile trăite în orașul meu natal, deoarece Festivalul din Odesa s-a desfășurat online, iar Festivalul din Soroca cu o prezență fizică.

DG: Festivalul creațiilor proprii, ediția I-a, 2022, este organizat de Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca în colaborare cu Asociația nonguvernamentală „Pro Cultura”. Scopul festivalului este de a descoperi și a promova persoanele creative, talentele autohtone și promovarea și stimularea celor mai valoroase creații. Care au fost criteriile pentru care ați fost acceptată la festival?

AC: Criteriile impuse de festival au fost: forma, conținutul și valoarea creației, originalitatea creației și corespunderea materialului muzical cu cel literar.

DG: În cadrul acestui festival ați obținut locul 2. Ce înseamnă pentru dvs participarea la concurs, dar și premiul obținut?

AC: Pentru mine este o mare onoare de participa în acest concurs, deoarece propunerea de a participa a parvenit de la ascultătorii mei, dar și din partea organizatorului Festivalului, Valeriu Bagrii, care a apreciat creația mea. Pentru mine nu este important rezultatul acestui concurs, ci participarea în concurs de așa un nivel, care a fost jurizat de personalități remorcabile, competente și obiective.

DG: Cât de importante sunt pentru dvs acest festival organizat la nivel local?

AC: Pentru mine este foarte important pentru că este orașul meu natal. Datorită acestui Festival, oameni talentați pe care nu sunt cunoscuți de public, pot să se manifeste prin creațiile lor proprii devenind cunoscuți atât în republică, cât și în afara ei.

DG: Orașul Soroca mereu s-a evidențiat din punct de vedere al instituțiilor de învățământ și al istoriei sale.  Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din orașul Soroca aduce valoare domeniului culturii. Ce înseamnă pentru dvs colaborarea cu acest colegiu?

AC: Îmi aduc aminte de Colegiul încă din anii de copilărie, având cinci ani, deseori mă gândeam în această instituție de învățământ alături de tatăl meu, care e activa în aceasta în calitate de pedagog de discipline muzical-teoretice. Începând cu vârsta de cinci ani, am admirat atmosfera și spiritul aceste minunate instituții. După absolvirea școlii de muzică pentru copii am decis să studiez în continuare arta muzicală în Colegiul, care a devenit pentru mine a doua casă. Toată viața mea este legată cu această instituție de învățământ.

DG: Ce melodii compuneți, de obicei?

AC: Eu scriu muzică contemporană pentru pian cu elemente romantice în care redau starea mea sufletească și întreagă gamă de emoții, care o am în timpul procesului de creație și atunci când îmi este greu să mă exprim prin cuvinte. Redau emoțiile și trăirile prin muzică. Conținutul și imaginea muzicală este legată de oamenii, care mă înconjoară, pe care îi cunosc, astfel, redau trăirile acestor oameni prin muzica mea.

DG: Cât timp vă ia să scrieți o melodie?

AC: Nu am o regulă aparte. Eu nu compun muzică la comandă. Scriu când îmi vine inspirația. Referitor la timpul rezervat pentru scrierea muzicii aș spune că este diferit. Câte odată compun muzica dintr-o respirație, în alte situații apare tema, iar dezvoltarea ei, deja ceva mai târziu. Câteodată, acest proces poate să dureze câteva zile, sau chiar săptămâni.

DG: Ați editat și o carte cu notele muzicale proprii. Și e o carte de succes în domeniul muzicii. Spuneți-ne niște detalii referitor la editarea cărții cu note muzicale.

AC: În acest album au intrat lucrări scrise în diferite perioade din viața mea; conține douăsprezece lucrări. Multe dintre ele sunt dedicate apropiaților mei și profesorilor. Aș dori să mulțumesc profesoarei mele, Elena Gupalova, care dintotdeauna m-a susținut și m-a ajutat să editez acest album.

Piesele pentru pian au fost alcătuite în perioada studiilor la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți.

Toate lucrările incluse le recomand pentru studiu în clasele mari ale şcolilor de muzică pentru copii, şcolilor de artă și, de asemenea, liceelor şi colegiilor de muzică. Piesele propuse sunt destinate dezvoltării continuă a unor abilități tehnice ale elevilor: reacția promptă la schimbarea cheilor, simbolurilor principale, registrelor, metrului, ritmului, tempoului, utilizarea diverselor linii muzicale, a variantelor de aplicatură, schimbarea poziției mâinilor, executarea octavelor, trecerea liniei melodice de la o mână la alta etc.

DG: Cine este publicul dvs?

AC: Muzica pe care o creez, după părerea mea, nu are vârstă limitată. Ea poate cointeresa atât muzicienii, cât și amatorii de muzică. Piesele proprii le propun elevilor mei, iar ei, în rezultat, deseori mă roagă să le introduc în programul de învățământ. În prezent, lucrez asupra unui nou album, care conține șase piese. Sper că în timpul apropiat voi edita cel de-al doilea album.

DG: Pe o rețea de socializare aveți un grup, intitulat Contemporary Moldavian Composer KOLTSOVA ALIONA. În grup distribuiți interpretările la pian a melodiilor dvs.

AC: Referitor la crearea grupului pe facebook, am făcut lucrul acesta pentru a transmite notele tuturor doritorilor. Apropo lucrul acesta îl fac gratis. În acest grup s-au înscris oameni din diferite țări ale lumii, care au posibilitatea să audieze muzica mea, și totodată să descarce notele.