Alimentul care nu ar trebui să lipsească din orice casă, ar putea fi o alternativă sănătoasă pentru a trata anumite boli. Mierea este folosită de mii de ani pentru tratarea rănilor, dar oamenii de știință o folosesc acum în căutarea unor alternative la medicamentele antimicrobiene. Aceasta vine ca urmare a îngrijorării legate de infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice.

„Trebuie să facem ceva inovator, altfel ne confruntăm cu scenariul în care ne întoarcem la stadiul pre-antibiotice”, a declarat un expert de la Universitatea Cardiff.

Rezistența la antibiotice este descrisă ca o amenințare majoră la adresa sănătății umane la nivel mondial.

Potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent și publicat în revista medicală Lancet, peste 1,2 milioane de persoane au murit în întreaga lume în 2019 ca urmare directă a infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice.

„Vedem bacterii care au evoluat, care sunt rezistente la aproape toate antibioticele și ajungem în stadiul în care dulapul este gol”, a declarat profesorul Les Baillie de la Școala de Farmacie a universității.

Înainte de antibiotice, foloseam remedii pe bază de plante și tradiționale pentru a trata bolile. Ne-am întors la aceste remedii tradiționale pentru a vedea dacă putem învăța de la strămoșii noștri.

Oamenii de știință de la Cardiff vor să afle dacă mierea ar putea fi răspunsul. În mod tradițional, aceasta a fost folosită pentru vindecarea rănilor și conține compuși care sunt antimicrobieni.

Provocarea acum este de a găsi acești compuși și de a-i izola, astfel încât, potențial, să poată duce la noi remedii pentru a face față problemelor de sănătate. În prezent, cercetătorii testează diverse mostre de miere pentru a vedea ce plante au vizitat albinele în timpul vieții lor.

Cu ajutorul tehnologiei, ei pot vedea dacă albinele au mers la o plantă care conținea un antibiotic. După ce oamenii de știință au descoperit planta, ei analizează compușii acesteia.

Mierea, spun ei, funcționează ca un „instrument de descoperire a medicamentelor” în căutarea de noi antibiotice. În prezent, ei analizează îndeaproape păpădiile, deoarece acestea conțin compuși care „ucid bacteriile și virușii”, potrivit profesorului Baillie.

„Sunt numite buruieni de către grădinari, dar au valoare, iar noi nu ar trebui să le exterminăm”, a spus el.
Apicultorul Gruffudd Rees

Cercetările de laUniversitate  Cardiff nu reprezintă o surpriză pentru apicultorul Gruffudd Rees, stabilit în Towy Valley, Carmarthenshire.

„Am crescut albine timp de peste 12 ani și sunt pe deplin conștient de cât de bună este mierea pentru sănătate”, a declarat el.

„Aud povești de la oamenii care cumpără de la mine că folosesc mierea mea pentru a o pune pe rănile și rănile lor și spun că îi ajută să se vindece”.

În 2019, oamenii de știință au ajuns la concluzia că albinele sunt cele mai importante ființe vii de pe planetă.

Sursa: BBC

Distribuie articolul: