Cu toții ne gândim la un moment dat că trebuie să avem grijă la ce mâncăm și că e timpul să ne alimentăm sănătos. Însă persoanele care și-ar dori să scape de câteva kilograme în plus sunt demult în căutarea unei diete sănătoase perfecte. Medicul nutriționist din România, recomandă să includem în dietă un aliment-minune, dar să avem mare grijă cum și cu ce îl consumăm.

Mihaela Bilic vorbeşte despre alimentul ce poate fi de mare ajutor persoanelor care vor să slăbească, acesta având proprietatea de a absobi grăsimea „ca un burete“, scrie adevărul.ro.

Alimentul recomandat de nutriţionista Mihaela Bilic este vânăta. În afara calităţilor nutritive pe care le are (apă, fibre, minerale şi vitamine din grupul B), vânăta dispune de o proprietate aparte: absorb grăsimea ca un burete.  „Cum să nu transformi salata de vinete într-o maioneză.

Din iunie până în octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, şi pentru că sunt legume de sezon, și pentru că avem o slăbiciune pentru ele.

Dincolo de calitățile ei nutritive (apa, fibre, minerale si vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete. Și mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude!

Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistenţa, dar neutralizează și solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie.

Prin urmare, vinetele se gătesc – fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient in nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.  Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!

Iată câteva idei practice si dietetice:

– în loc de ulei, frecaţi vinetele coapte cu 2 linguriţe de pastă de susan (tahina)

– au mai puţine calorii decât 2 linguri de ulei si avantajul că albesc vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporesc.

– în cazul vinetelor gătite, opăriţile în prealabil 2 min în apă cu sare și apoi puneţi-le la scurs pe un şerveţel și nu vor mai absorbi ulei; acelaşi efect poate fi obţinut și punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteţi găti.

– folosiţi un spray pentru ulei cu care să pulverizaţi doar un strop de grăsime; preferaţi gătitul la cuptor, în felul asta nu riscaţi ca preparatul sa se ard.

– puneţi sos de roșii sau bulion in orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul.

– sterilizaţi borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot păstra in siguranţă chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din reţetă la jumătate plus că va fi mai uşor de digerat fără atâta prăjeală.

Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate și fară gălbenuş de ou.  Puneţi în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert – are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Distribuie articolul: