Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii, iar dacă scopul tău este doar de a preveni riscul bolilor cardiace, cu atât mai mult ai nevoie de o alimentație bogată.  Pentru că deja cu restricțiile ne-am obișnuit și le cunoaștem destul de bine, va fi util și un top al celor mai sănătoase alimente, al căror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales dacă vrem să evităm problemele de sănătate de natură cardiacă. Iată o listă de la Web.md

Ierburile proaspete

Când le adaugi la gătit în loc de sare și grăsimi, faci o alegere sănătoasă pentru inimă. Ele adaugă savoare fără consecințe rele. Condimentele și ierburile aromatice sunt modalități delicioase de a mânca inteligent și savuros.

Fasolea neagră

Fasolea neagră bine fiartă, fragedă este plină de nutrienți sănătoși pentru inimă. Folații, antioxidanții și magneziul pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Fibrele ajută atât la controlul colesterolului, cât și al zahărului din sânge. Adaugă fasole în rețetele calsice, pentru a reinventa supele și salatele.

Sfat: dacă optezi pentru fasole conservată, alege formulele fără zahăr adăugat și clătește fasolea înainte de pregătire/servire pentru a elimina excesul de sare.

Vinul roșu și resveratrolul

Dacă bei alcool, puțin vin roșu poate fi o alegere sănătoasă pentru inimă. Resveratrolul și catechinele, doi antioxidanți din vinul roșu, pot proteja pereții arterelor. Alcoolul poate crește și HDL, colesterolul bun.

Sfat: Prea mult alcool dăunează inimii. Nu bea mai mult de o doză pe zi pentru femei sau două pentru bărbați. Cel mai bine este să discuți mai întâi cu medicul. Alcoolul poate cauza probleme persoanelor care iau aspirină și alte medicamente.

vin moldovenesc bun

Somonul

Un aliment de top pentru sănătatea inimii, deoarece este bogat în omega-3. Omega-3 sunt grăsimi sănătoase care pot reduce riscul de tulburări de ritm cardiac și pot scădea tensiunea arterială. De asemenea, pot reduce trigliceridele și pot ameliora inflamația.

Sfat: Coace somonul în folie cu ierburi și legume. Adaugă somonul în plus în wrap-uri și salate.

Tonul

Adesea mai accesibil decât somonul (de exemplu, în conserve), tonul are și el omega-3. Tonul alb are mai mulți omega-3 decât alte soiuri de ton. Bucură-te și de alte surse de omega-3: macrou, hering, păstrăv de lac, sardine și hamsii.

Sfat: alege tonul ambalat în apă, nu ulei, pentru a-i păstra beneficiile pentru inimă.

Uleiul de masline

Acest ulei este o grăsime sănătoasă făcută din măsline zdrobite. Este bogat în antioxidanți sănătoși pentru inimă, care pot proteja vasele de sânge. Când uleiul de măsline înlocuiește grăsimile saturate (cum ar fi untul), poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Încearcă-l pe salate și legume fierte sau cu pâine.

Sfat: Pentru cea mai bună aromă, caută ulei presat la rece și utilizează-l în decurs de 6 luni.

Nucile

O mână mică de nuci pe zi poate reduce colesterolul. De asemenea, poate proteja împotriva inflamației în arterele inimii. Nucile sunt pline de omega-3, grăsimi sănătoase numite grăsimi mononesaturate, steroli vegetali și fibre. Beneficiile vin atunci când nucile înlocuiesc grăsimile rele, cum ar fi cele din chipsuri și prăjituri.

Sfat: Încearcă uleiul de nucă în sosurile pentru salată.


Migdalele

Migdalele tăiate se potrivesc bine cu legume, pește, pui și deserturi. Au steroli vegetali, fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă. Migdalele pot ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău”. Se recomandă o mână mică pe zi.

Sfat: Prăjite au un plus de aroma cremoasă și ușoară.

Tofu

Mănâncă tofu și vei obține o sursă excelentă de proteine ​​​​de soia vegetariene, cu minerale sănătoase pentru inimă, fibre și grăsimi polinesaturate. Poate prelua gustul condimentelor sau sosurilor pe care le folosești pentru a-l găti.

Sfat: Taie o bucată de tofu ferm, marinează-l, apoi prăjește-l și înlătură atent uleiul. Adaugă tofu în supe pentru proteine ​​cu puține grăsimi adăugate.


Cartofii dulci

Schimbă cartofii albi cu cartofi dulci. Cu un indice glicemic mai mic decât cartofii albi, aceată opțiune nu va provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge. De asemenea, cartofii dulci au fibre, vitamina A și licopen.

Sfat: sporește-le dulceața naturală cu un strop de scorțișoară și suc de lămâie în loc de toppinguri cu zahăr.