Tânărul pictor, Alexei Luca, nu se oprește din a face localitatea unde s-a născut tot mai frumoasă. Când mulți tineri pleacă din țară, Alexei a ales să rămână și să dăruiască societății tot ce are mai bun – arta. După ce a pictat toate stațiile din Costești, artistul vrea să mai facă ceva pentru locul său de baștină, de această dată este vorba despre o sculptură. 

Citește și: Alexei Luca, un tânăr din satul Costești, a pictat pereții bibliotecii din localitate. Imaginea pare ruptă dintr-un vis!

„Veșnicia s-a născut la sat” este o idee care îi zboară prin minte de vreo doi ani încoace. Alexei a pus-o în mișcare, dar și-a dat seama că de unul singur este greu. Pentru a realiza ceea ce și-a propus, tânărul are nevoie de finanțare.

„Acest proiect îl am în minte încă de acum doi ani. Recent, am decis să fac schițele și să începem proiectul. Mă tem de acest proiect, dar am ales să risc. Sursa mea de inspirație a fost iubirea de patrie.”

Vă întrebați ce reprezintă această sculptură? Alexei ne-a explicat: „Sculptura conține elemente simbolice: cercul care este o figură perfectă. Sunt 2 cercuri unul mai mare și unu mic. Noi mereu pornim de la ceva mic și ne ridicăm undeva sus, dar sunt momente când ne întoarcem de unde am pornit. Sculptura include și simbolul infinit, dar într-o formă ascunsă, iar decorul negru reprezintă rănile trecutului. Cercul mic este nucleul de unde am pornit și care ne duce spre noi succese. Lucrarea simbolizează și familia: două inele ce leagă două persoane”

(Acesta este o machetă realizată de Alexei)

„Sculptura va avea un carcas de metal pe interior, iar spre exterior va fi sculptată în penă specială și apoi acoperită din țesătură din fibră de sticlă și deja la final, vopsită. Va avea o înălțime de 8 metri și va fi plasată pe un deal în satul Costești. Îmi doresc să reușim și construcția sub sculptură a unui mic local, unde se vor vinde suvenire și elemente decorative despre Costești și poate chiar să organizăm degustări de vin. La finisarea proiectului, fiecare persoană care a contribuit, va fi menționată pe un panou special amenajat lângă sculptură”, ne-a povestit Alexei plin de ambiție.

Vezi în video de mai jos o schiță a sculpturii „Veșnicia s-a născut la sat”. 


Spui că vrei să faci această sculptură în satul natal, Costești, autoritățile locale  ți-au oferit ceva ajutor?

„Până când nu, dar vor fi discuții în privința locului unde să fie amplasată sculptura. La fel îmi doresc să transform această lucrare într-o atracție turistică. Sunt omeni din sat care mă ajută, fiecare cu ce poate, și pentru asta le mulțumesc mult”

Ai făcut un calcul și spui că ai nevoie de 8000 de euro pentru această lucrare, dintre care 2000 deja i-ai investit tu. Cum ai ajuns la această sumă?

„Nici nu aveam idee câți bani vor trebui, m-am apucat cu bugetul meu și între timp, am făcut niște calcule și mi-am dat seama că nu este așa de simplu cum mi s-a părut la început, de asta vin cu o mare rugăminte: Cine e dispus să devenină patronul acestei sculpturi, vă aștept.”

Dacă vrei să il ajuți pe Alexei Luca să își împlinească acest vis, poți dona accesând aceste platforme: paypal.me și pe patreon.com

Amintim că Alexei Luca a pictat pereții bibliotecii din sat și a ilustrat poveștile lui Creangă pe gardul complexului turistic din Costești.

Vezi și: Un pictor de la noi a ilustrat poveștile lui Creangă pe gardul unui complex turistic din țară (Video)