Alexandru Manciu, cunoscut ca interpret în Moldova, anterior stabilit în Londra, a discutat într-un interviu cu Dorin Galben despre afacerile sale nereușite din țară, motivul eșecului lor, și cum a ajuns să se confrunte cu datorii mari și confiscarea mașinii sale, scrie UNIMEDIA.

Familia Manciu a deținut două afaceri în industria HoReCa: „Ambele au fost club karaoke, cu oleacă de cântat, mâncare și băutură. Am înțeles că am prea multă cumsecădenie ca să rezist în lumea asta de rechini, nu dădeam mită și nu pot să calc peste capuri. Respectic, FISC-ul venea în fiecare lună de 3 ori pentru verificări”.

După eșecul primei afaceri, Alexandru Manciu nu s-a descurajat și a început a doua afacere:

A fost un pic diferit conceptul, alte condiții și am crezut că o să meargă bine și lumea cu care am continuat să lucrăm mi s-a părut foarte deschisă și aptă pentru colaborare, dar până la urmă, nu a mers. Asta e. Des stăteam și analizam, dar am înțeles că am făcut multe greșeli, personal, pentru că nu aveam gândirea asta financiară cum să gestionez toate veniturile și cheltuielile. Cântam la evenimente și cu acei bani cumpăram produse pentru local, când de fapt ceilalți erau pentru familie. Când pornești o afacere trebuie să ai o bază, o pernă de suprafață și tu știi că dacă merge, ok, dacă nu, mai jos nu cobori. Dar când continui să alimentezi chestia asta doar în minus…Și în prima și în a doua afacere am lucrat în jur de un an și jumătate, doi. După această perioadă deja posibil să vezi rezultate și lumea să fie mult mai activă și să vină. Pentru orice afacere este nevoie de o perioadă de promovare, de cunoaștere, de a demonstra oamenilor că ei trebuie să te aleagă anume pe tine etc. Da, la noi erau prietenoși toți clienții, se cunoșteau între ei, erau ca o mare familie, am creat ca o comunitate a localului, dar încă era insuficient ca să aducă venituri. Cheltuielile pentru întreținere, angajați, chirie s-au adunat toate una peste alta și am înțeles că e gata”

„Când dă faliment o afacere HoReCa din Moldova, tot ce se vinde, se vinde cu copeici. Cei care vor să preia afacere spun că nu au nevoie de acest utilaj și îți dau maxim niște copeici”, a dezvăluit interpretul.

Alexandru Manciu și-a dat seama că afacerea nu merge când a observat că nu mai poate face față cheltuielilor:

Nu reușeam să acopăr cheltuielile, iar între timp eram presat din toate părțile. Peste tot trebuia de plătit, iar eu nu aveam de unde și atunci am înțeles că mai bine nu va fi. Eu eram mai mult implicat pe partea de documentație și cea financiară, iar Olga pe partea creativă. Am făcut și noi greșeli, dar așa se învață lucrurile”.

„Pentru mine, când venea ziua de luni era ca o zi de doliu, începeau să mă sune toți și să ceară bani de la mine, furnizorii, creditorii, toți…Am înțeles că dacă rămân aici, o să intru într-o depresie și mai mare, mă vor mânca colectorii și-mi vor lua mașina de la poartă, cum mi-au luat-o pe cea precedentă, ultima. Nimeni nu știe că noi permanent stăteam la zero și mâncam paste, pentru că nu aveam altceva sau ne puteam duce la părinți să mâncăm, când nu aveam bani pentru mâncare”, a mărturisit artistul, care a dezvăluit că a avut și probleme cu alcoolul, în acea perioadă.

Din interviu veți afla care a fost concluzia lui Alexandru Manciu după eșecul ambelor afaceri și dacă mai are planuri de a se implica în business în viitor.

 

Distribuie articolul: