Alexandru Grumeza este medic în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. Marea sa pasiune, după medicină, este sportul și în special armwrestlingul. Este antrenor emerit al Republicii Moldova la acest tip de sport, iar pe calea medicinei progresează continuu, alături de echipa de specialiști cu care lucrează.

Alexandru este supranumit și neurologul cu bicepși de fier, iar recent doctorul a primit titlul de Antrenor Emerit al Republicii Moldova. La vârsta de 40 de ani, acesta activează de peste 18 ani în sistemul medical, este șeful Unității de Primiri Urgențe a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, cercetător științific, master în Sănătate Publică, membrul Comisiei de Specialitate Neurologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Anual acordă asistență medicală pentru minimum 2000 de persoane, după datele oferite de inn.md. Prin activitatea sa medicală, Alexandru Grumeza conferă şi un surplus de imagine sportului, pentru că îl practică intens.

Este campion Național la armwrestling, sportul perfect pentru a ne ține nervii în frâu și dezvoltă rapid capacitatea de concentrare și vicecampion național la bodybuilding. Mai mult, este și antrenorul celui mai cotat sportiv din armwretlingul moldovenesc, Daniel Procopciuc.

Alexandru Grumeza a obținut o mulțime de medalii, a urcat pe podium în țară și peste hotare și este, pe lângă toate și președintele Federației Moldovenești de armwrestling.

În paralel este funcționar în federațiile internaționale de profil (Federația Europeană de armwrestling – EAF; și Federația Mondială de armwrestling – WAF), membrul comitetului de clasificare a sportivilor cu dizabilități.

Și pentru că își dorește să poată face mai multe pentru sportul din Republica Moldova a decis să se implice, de curând și în politică, fiind unul dintre co-fondatorii inițiativei de creare a Partidului Acasă Construim Europa (PACE).

În 2016 a fost câștigătorul Premiului „Omul Anului” în domeniul Medicină și Sănătate, organizat de Vipmagazin. Deține Diplomă gradul I a Parlamentului RM, primită în anul 2018 iar acum poartă cu mândrie și titlul de Antrenor Emerit al Republicii Moldova.

Sursa: INN.md