Alexandr Stoianoglo, fostul Procuror General și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a explicat de ce PSRM l-a nominalizat pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Într-un interviu pentru Tribuna, Stoianoglo a declarat că nu suferă de grandomanie și a avut chiar o abordare critică față de propria sa candidatură, scrie newtv.md.

„Înțeleg toate riscurile și întreaga responsabilitate chiar și în ceea ce privește simpla participare la campania electorală. Această inițiativă nu îmi aparține. Dar când numele meu a început să se audă în spațiul informațional, când au început să apară declarații ale unor politicieni despre mine ca un fel de figură de compromis, a trebuit să admit o asemenea idee, să o iau mai în serios. Și aveți perfectă dreptate, mai mulți oameni cu păreri asemănătoare mi-au propus constituirea unui grup de inițiativă, din care să facă parte reprezentanți cunoscuți ai societății civile, personalități cu autoritate, care să înainteze candidatura mea în calitate de independent. Dar, după cum se spune, toate astea arătau bine doar pe hârtie. Actualul Cod Electoral ne permite să mergem pe această cale doar teoretic. Depășirea fiecărei etape formale – înregistrarea grupului de inițiativă, înregistrarea Fondului pentru facilitarea strângerii semnăturilor în favoarea candidatului, alte proceduri – toate sunt posibile doar în cazul loialității personale depline față de Maia Sandu și partidul său. Fără îndoială că o astfel de inițiativă s-ar fi blocat în prima etapă. M-ar fi oprit neapărat. Și reacția autorităților din ultimele zile nu lasă îndoială că anume așa ar fi procedat”, a declar Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a dezvăluit că a avut mai multe întâlniri personale cu lideri ai partidelor politice, iar cei mai mulți dintre ei au fost deja nominalizați ca și candidați la președinție.

”Dar, în același timp, mulți dintre ei m-au asigurat că aceasta nu este o decizie definitivă, negocierile sunt încă posibile. Interesant este că aproape toată lumea a spus două lucruri. În primul rând, ar fi foarte bine dacă numirea mea ar începe de la cel mai mare și mai autorizat partid din punct de vedere al ratingului – Partidul Socialiștilor. Și în al doilea rând, că, vai, Igor Dodon nu va fi niciodată de acord cu asta. Dar s-a întâmplat o senzație. Igor Dodon a declarat public că nici el, nici reprezentanții partidului său nu vor candida la funcția de șef al statului. Mai mult, Partidul Socialiștilor m-a propus nu ca pe propriul său candidat, ci ca pe un candidat care să fie de compromis comun și care ar putea fi susținut de alte partide”, precizează Stoianoglo.

Fostul Procuror General a precizat că această comunicare cu liderii politici continuă, iar în ultimele zile el a avut câteva întâlniri foarte importante.

Distribuie articolul: