Alex Iordache ne-a surprins cu unul dintre proiectele sale și anume: #protestpecovor. Artistul fotografia oameni, cunoscuți s-au mai puțini cunoscuți de la noi, goi pe covorul nostru tradițional. Modele, actori și interprete s-au lăsat surprinși de blizz-ul fotografului, iar proiectul a devenit cunoscut și apreciat, până într-o zi când Alex Iordache a fost dur criticat pentru una dintre aceste ședințe foto, este vorba de o mamă și fiică, care s-au lăsat fotografiate nud. 

View this post on Instagram

#protestpecovor

A post shared by Alex Iordache (@alex_iordache_) on

Fotografiile cu mama și fiica au fost aspru criticate de către internauți, unii dintre ei fiind de părere că au fost încălcate drepturile minorului.

În urma acestui scandal Alex Iordache a decis să șteargă fotografiile și să vină cu o explicație. Iată ce a declarat acesta.

„Când eram mic aveam un coșmar pe care-l visam adesea. În acel vis eram în pielea goală printre toți copiii din mahala cu care ieșeam la joacă, fete și băieți. Nu mă dezbrăca nimeni, visul începea cu mine gol între toți. Nici unul din ei nu avea vreo reacție la faptul că eu eram gol dar sentimentul de rușine pe care-l încercam în acel vis era dăunător. Acest sentiment continua și după ce mă trezeam dar nu povesteam nimănui pentru că-mi era rușine.

Protestez împotriva rușinii de propriul corp și educarea copiilor că goliciunea e o rușine națională. Consider că nuditatea nu trebuie să fie privită ca o tragedie. Nuditatea nu este imorală sau păcătoasă. Să lupți împotriva ei e ca și cum ai lupta cu tine însuți.

Nici până acuma în capul meu de tată nu se leagă cum la vederea unei fotografii cu o copilă lângă mama sa, ambele goale, atât de multă lume a facebook-ului a găsit ceva erotic, dar cu atît mai mult pornografic.

Mi-aș dori să trăiesc într-o societatea în care copiii sunt educați că venim pe lume goi și că nuditatea nu este nimic anormal, imoral, interzis sau păcătos. Într-o astfel de societate această fetiță nu ar experimenta niciodată Bullying-ul pentru faptul că s-a pozat cândva goală alături de mama sau familia sa.

Dar pentru că trăiesc într-o societate în care a fi gol e tragic o să recunosc faptul că această postare cu fiica și mama ar putea să-i facă rău fetiței undeva în viitor, nu doar din cauza faptului că e goală în acele fotografii dar și din cauza tuturor comentatorilor care mai că ar fi fost gata să o răstignească pe mamă și să-i zică fetiței că așa ar fi fost mai bine pentru ea. Din acest motiv am șters postarea respectivă atât de pe facebook, cât și de pe instagram. În realitatea în care trăiesc cred că ar fi trebuit să chibzuiesc mai mult înainte de a posta acele fotografii pe rețelele de socializare. Îmi pare rău”, a scris fotograful

Amintim că și Centrul Internațional La Strada Moldova și-a expus părerea cu referire la aceste fotografii: 

Distribuirea imaginilor nud ale unui copil reprezintă o încălcare gravă a mai multor drepturi ale copilului. Asemenea acțiuni afectează viața intimă și demnitatea copilului, îi compromit imaginea publică și încurajează cererea pentru alte conținuturi similare. Publicarea imaginilor de acest fel în spațiul public normalizează abordarea corpului copilului ca obiect erotic, care ar putea exprima senzualitate și desfăta simțurile pentru plăcerile corporale.

Fotografiile publicate în data de 7 octombrie pe pagina personală a fotografului Alex Iordache reprezintă imaginea unui copil care poate fi identificat de alte persoane în comunitatea în care locuiește, de semenii cu care interacționează. Pretinsa valoare artistică a unor astfel de fotografii nu poate compensa în niciun caz impactul emoțional și social pe care îl pot genera asupra copilului și dezvoltării sale pe termen lung. Crearea, publicarea și distribuirea imaginilor nud ale copiilor sunt încălcare flagrantă a dreptului copilului de a fi protejat de orice imixtiuni și atacuri, inclusiv în spațiul virtual. Faptul rămâne în vigoare mai ales atunci când fotografiile sunt propuse spre a fi apreciate ca lucrări de artă, de către o persoană publică ce se bucură de o bună reputație și de aprecierea unui număr impunător de persoane.

Nu în ultimă instanță, asemenea imagini reprezintă materiale de divertisment pentru abuzatorii sexuali. Aceștia colectează din mediul online sute de materiale fotografice și video reprezentând copii în ipostaze sexuale explicite, pentru a le distribui ulterior pe rețelele sociale ale pedofililor, pentru a-și satisface poftele sexuale sau pentru a obține bani în schimbul acestora. Acțiunile domnului Iordache sunt o încălcare conștientă a limitei dintre libertatea de exprimare și exploatarea sexualității unui copil, care nu fac decât să încurajeze abuzul sexual online și care trebuie stopate imediat.

Dintr-o altă perspectivă, publicarea unor asemenea fotografii încalcă un șir de prevederi legale ce au menirea de a proteja drepturile copilului:

–      art. 4 din Legea nr. 30 din 07.03.2013 cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, care stabilește interdicția difuzării informației ce conține date personale cu impact negativ asupra copiilor și anume: (1) În mijloacele de informare în masă se interzice publicarea informaţiei ce conţine date cu caracter personal în cazurile în care: c) se prezintă fotografii ale copiilor sau materiale video despre aceștia în contextul unor fenomene sociale negative, ceea ce permite identificarea copiilor; d) informația respectivă jignește demnitatea copilului identificat și/sau lezează interesele sale superioare.

–      Art. 6 din Legea privind drepturile copilului nr. 338-XIII din 15.12.1994 și anume: Statul ocroteşte inviolabilitatea persoanei copilului, protejându-l de orice formă de exploatare.

–      Art. 50 alin. (4) din Constituția RM și anume: Exploatarea minorilor, folosirea lor în activități care le-ar dăuna sănătății, moralității sau care le-ar pune în primejdie viața ori dezvoltarea normală sunt interzise.

În contextul celor menționate mai sus, solicităm să fie șterse imediat fotografiile ce reprezintă minori în ipostaze nud sau în context erotic și să fie stopată orice practică sau inițiativă similară.”

Vezi și: Alex Iordache, despre Nudurile pe covorul moldovenesc: „Nu m-am așteptat ca nuditatea să devină o sperietoare a secolului XXI”

Foto: Alex Iordache/Instagram 

Distribuie articolul: