În sezonul cald, tindem să petrecem mai mult timp în aer liber la plimbare, implicați în diverse activități exterioare, în concedii, la plajă, expuși la razele soarelui.

Pe lângă acțiunile pozitive, există și efecte negative ale radiațiilor solare asupra sănătății. Cremele de protecție solară previn apariția arsurilor solare, însă medicii atrag atenția asupra altui fenomen mai putin cunoscut: alergia la soare.

Doctorul Olimpia Gherman a declarat pentru ea.md că alergia la soare este un termen folosit adesea pentru a descrie o serie de afectiuni dermatologice în care apare o eruptie de culoare rosie ce provoacă mâncărime a pielii, în urma expunerii la razele soarelui. Practic, pacienții acuză faptul ca au prurit cât timp stau la soare.

Alergia la soare este o boală cauzată de sensibilitatea crescută a pielii la lumina soarelui, radiații UV și se manifestă prin:

  • erupție cutanată pruriginoasă pe zonele expuse (decolteu, gât, brațe, mâini, picioare);
  • plăci scuamoase asemănătoare unei eczeme;
  • roșeață, edem și fisuri însoțite de durere;
  • vezicule, zone hiperpigmentate (pete negre).
  • mâncărime, descuamații la nivelul pielii, a spus Olimpia Gherman.⠀

Manifestările se observă mai des atunci când pleci pe litoral la mare sau la expunerea la soarele puternic strălucitor.

Cauzele pot fi:

  • Exogene
  • Endogene

Dermatita exogenă apare după expunerea la soare și la alți factori provocatori externi, care cresc temporar sensibilitatea pielii la soare:

  1. Produse cosmetice. Unele creme, unguente, parfumuri, deodorante, rujuri etc.
  2. Proceduri cosmetice. Depilare, peeling, tatuare etc
  3. Medicamente, barbiturice, clorpromazină, unele antibiotice, citostatice, unele antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale.

Fotodermatita endogenă, are la bază tulburări ale sistemului imunitar, bolile autoimune sau cele metabolice (de exemplu, porfiriile  de diverse origini).

Dacă apar astflel de simptome, trebuie neapărat să consultați un medic, astfel încât specialistul să determine cauza fotodermatitei, să prescrie un tratament simptomatic în funcție de manifestări (de regulă, se pot folosi antihistaminice, creme hormonale, etc.) a declarat doctorul.

Cum prevenim sensibilitatea ridicată cât timp stăm la soare:

  • Folosește protecție solară cu un factor de protecție ridicat (SPF 50 sau mai mare).
  • Ieșiți la soare numai în orele de siguranță: de la 6 la 10 și de la 16 la 19.
  • Nu faceți proceduri cosmetice care deteriorează bariera pielii înainte de a merge la mare – depilare, peeling,curățiri etc.
  • Reduceți la minimum utilizarea parfumurilor și a produselor cosmetice în timpul expunerii la soare.
  • Nu luați medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele UV

Partea bună este că lumina soarelui, “consumată” cu moderație, contribuie la stimularea secreției de serotonine, substanțe chimice responsabile pentru starea de bine. Nivelul scăzut al serotoninei este asociat cu afecțiuni precum depresia.

De asemenea, expunerea moderată are un rol important în stimularea producției de vitamina D de către organism, aducând beneficii pe multiple planuri: antrenează sistemul imunitar, sanatatea oaselor, amelioreaza anumite tulburari psihice.

Doamna doctor, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviul acordat.