Se spune că britanicii au o frază extrem de îndrăgită, care, în traducere liberă, ar semnifica să „nu judeci cartea după copertă”. Totuși, chiar și cititorii de cursă lungă mai cad în ispită și aleg volumele exclusiv după o copertă de carte atractivă. Deci, cum să îți găsești jumătatea lecturală special după copertă? Am ales câteva criterii interesante din experiența cititorilor.

  • O copertă de carte trebuie să fie „mângâiabilă”

Da, ai citit bine. O carte bună trebuie să aibă o copertă „mângâiabilă”, deoarece studiile demonstrează că în proporție de circa 65% cititorii pornesc de la senzațiile lor tactile. De exemplu, se bucură de un mare succes volume cu copertă din catifea sau așa zisele cărți pudrate. Interacțiunea dintre cititor și carte va fi astfel mult mai plăcută. Totodată, cititorul va obține o legătură mai apropiată față de lectura pe care o are.

  • O copertă de carte trebuie să fie comodă

Ce semnifică o copertă de carte comodă? Să nu uităm că avem un ritm al vieții extrem de rapid și respectiv trebuie să facem față provocărilor, ceea ce presupune că citim pe unde apucăm, cu un ritm de-a dreptul nebun. Respectiv, o copertă trebuie să reziste, de exemplu, la purtatul cărții în geantă, la pusul constant pe diferite mese sau la presiunea de a fi îndoită, atunci când o citești într-un mijloc public de transport. Din această categorie fac parte, preponderent, pocket book-urile sau, popular, cărțile de buzunar. Conceptul și formatul acesta de carte a devenit popular secolul trecut, în Franța și Marea Britanie, țări în care lectura e parte uzuală din rutina zilnică. Respectiv, britanicii și francezii au găsit metoda oportună a citi oriunde, creând coperțile flexibile și apelând la formatul mic. Cuvântul „pocket” în engleză sau „poche” în franceză semnifică „buzunar”. Cărțile din această categorie pot fi luate oriunde.

  • O copertă bună nu zgârie privirea

Din ce în ce mai des evităm obiectele care creează așa numitul zgomot vizual. Respectiv, observăm tendința editurilor de a crea coperți atractive, în stil minimalist și de a oferi cititorilor experiența estetică pe care o caută. 

Foarte mult edituri concep diferite colecții care se încadrează în anumite criterii estetice, cum ar fi:

  • Aceeași culoare;
  • Aceeași textură;
  • Aceeași dimensiune a cotorului.

Toate acestea permit cititorului să aleagă anume acele cărți din librărie care le convin pe deplin și să le integreze în biblioteca personală.

Ai scris deja o carte, dar ai nevoie de copertare în Chișinău sau poate ai nevoie de cărți de vizită pentru evenimentul de lansare? Apelează la Artpoligraf și află de ce suntem printre cele mai bune tipografii din Chișinău.

Artpoligraf – atenție în fiecare detaliu!

Distribuie articolul: