Fostul președinte al SUA, Donald Trump, l-a atacat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în timp ce rivalitatea clocotită dintre cei doi republicani de top a fiert. Trump l-a acuzat pe fostul său ucenic politic ca guvernator „mediu”, lipsit de „loialitate”, scrie bbc.com.

Republicanul DeSantis, în vârstă de 44 de ani, a câștigat realegerea într-o sferă de teren în mandatul de la jumătatea mandatului de marți, pecetluindu-și statutul de cea mai strălucită stea în ascensiune a partidului republican. El este de așteptat să candideze pentru nominalizarea partidului la Casa Albă în 2024.

Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, pare din ce în ce mai probabil să-i stea în cale.

Fostul președinte rămâne extrem de popular în baza partidului și ar fi un adversar formidabil pentru domnul DeSantis sau pentru orice alt republican care îndrăznește să-l provoace.

Într-o declarație prelungită de joi seară, Trump l-a demis pe guvernatorul Floridei ca fiind o persoană politică ușoară care a venit la el „în formă disperată” când a candidat pentru primul său mandat în 2017.

„Ron a avut aprobare scăzută, sondaje proaste și nici bani, dar a spus că dacă l-aș susține [sic], ar putea câștiga”, a spus Trump. „I-am reparat și campania, care se prăbușise complet”.

El a continuat să se plângă de faptul că domnul DeSantis – pe care îl porecla „Ron DeSanctimonious” – „juca jocuri”, refuzând să excludă o candidatură prezidențială.

„Ei bine, în ceea ce privește loialitatea și clasă, acesta nu este într-adevăr răspunsul corect”, a adăugat Trump.

Este de așteptat ca fostul președinte să-și anunțe propriul plan de revenire la Casa Albă de săptămâna viitoare. În timp ce domnul DeSantis strălucește în victoria sa la realegerilor, Trump a fost acuzat de performanța dezamăgitoare a republicanilor la alegerile de mijloc.

Cursa pentru controlul Camerei Reprezentanților și al Senatului a ajuns până la capăt. La două zile după ce americanii au mers la vot, rămâne neclar care partid va controla camerele gemene ale Congresului.

Alegătorii au respins în general candidații care au susținut afirmațiile fără temei ale domnului Trump de fraudă electorală în 2020, iar multe dintre alegerile sale de înaltă calitate pentru o funcție s-au luptat sau au pierdut definitiv.

Chiar și aliații apropiați ai fostului președinte i-au cerut să-și reconsidere ceea ce a tachinat ca fiind un mare anunț pe 15 noiembrie.

„Republicanii l-au urmărit pe Donald Trump de pe o stâncă”, a declarat un fost consilier al lui Trump, David Urban, pentru New York Times.

„Cred că trebuie să pună [anunțul său de campanie] în pauză”, a declarat Kayleigh McEnany, fostul secretar de presă al lui Trump, pentru Fox News.