Multe femei se văd nevoite să înceapă munca chiar și la scurt timp după ce și-au intrat în rolul de mămică. Bineînțeles că această situație nu ar trebuie să provoace fenomenul precoce al ablactației, asta pentru că alăptarea și job-ul chiar pot fi combinate. Astfel, cu câteva sfaturi utile, cu puțină răbdare și multă dragoste față de sine și bebeluș o mămică poate cu succes merge la serviciu și să continue procesul de alăptare al copilului său.

Pentru ca această idee să funcționeze ne vin în ajutor cei de la Mămica Alăptează. Așa cum încă suntem în momentul când celebrăm „Săptămâna Alăptării”, s-a organizat un webinar în care femeilor li s-a vorbit despre cum poate fi, real, combinată alăptarea cu job-ul. Noi nu am putut rata o astfel de ocazie așa că ne-am înscris la acest webinar, iar ce am mai aflat îți spunem imediat.

„În pofida circumstanțelor, sau a dorinței personale de a începe cât mai curând munca, totuși specialiștii recomandă ca în primele 5-6 săptămâni de viață a bebelușului, mama să-i fie alături. Această perioadă este esențială atât pentru proaspăta mămică, care trebuie să se deprindă cu noul său rol, să-și revină fizic și emoțional după naștere, cât și pentru copil care trebuie să se deprindă cu un mediu necunoscut, să realizeze conexiunea cu mama sa și să se acomodeze cu împrejurimile”, recomandă Olga Gutium.

Totuși, în cazul în care mama nu are sub nicio formă posibilitatea de a sta acasă în primele săptămâni de viață a copilului, acest lucru nu înseamnă că micuțul trebuie supus ablactației. Procesul alăptării poate fi realizat chiar și în aceste condiții specifice.

Cum îl hrănești? Cum se va alimenta micuțul dacă mama nu este alături? Cum pompezi laptele când ești la muncă – sunt niște întrebări la care răspunsul depinde de vârsta copilului.

Dacă copilul este nou născut.

Necesitățile copilui în acest caz sunt foarte înalte. Acesta poate dori să consume lapte matern foarte frecvent. Copiii, până la 3-4 luni vor fi atașați de pieptul mamei destul de frecvent, iată de ce un copil de această vârstă va trebui să fie bine asigurat cu lapte matern. De regulă, în lipsa mamei acest lapte matern poate fi oferit cu ajutorul unei lingurițe, unui pahar, sau seringi (vezi modalitățile de mai jos).

Biberonul este considerată drept ultima opțiune la care bona, bunica, sau tata ar trebui să apeleze, iar dacă totuși se decide asupra acestei modalități, vezi mai jos în ce poziție trebuie poziționata acesta pentru ca să nu genereze deprinderea copilului.

Când copilul este de această vârstă, mama trebuie să înțeleagă că va fi nevoită să pompeze lapte din ambii sâni foarte frecvent, acest lucru ajută la evitarea multor afecțiuni ale sânilor. Astfel atunci când mama este la lucru aceasta va trebui să găsească un loc potrivit și intim unde și-ar putea pompa laptele din ambii sâni.

Copilul are 2-3 luni

La această vârstă, situația se schimbă puțin. Copiii pot face o pauză de 2-3 ore între mese. Atunci când copilul este la această vârstă este mult mai facil să-l hrănești din linguriță sau pahar. La această vârstă a copilului, femeia (în multe cazuri) nu v-a mai fi nevoită să pompeze lapte atât de frecvent precum în cazul descris mai sus.

Copilul are 5-4 luni

În linii generale, nu se vor înregistra mari schimbări în acest caz. Excepție face situația când mama din diverse motive nu-i mai poate oferi copilului cantitatea de lapte de care are nevoie, în acest caz, copilul va trece la altă mâncare decât laptele, dar aceste situații sunt foarte rar întâlnite.

Copilul are mai mult de 6 luni

La această vârstă cu certitudine copilului i se face cunoștință cu diverse produse alimentare. Astfel, atât timp cât mama este plecată la lucru îngrijitorul copilului va avea grijă să alterneze – îi poate oferi atât lapte matern, cât și anumite produse.

Aceste produse vor fi introduse în dieta copilui cu foarte multă grijă, atrăgând atenție la reacțiile copilului. Totuși, chiar și la această vârstă laptele matern, în pofida introducerii unor produse noi, rămâne a fi produsul de bază al copilului.

Copilul este mai mare decât 9 luni

În acest caz, pentru o mămică este destul de ușor să meargă la serviciu. Acesta este obișnuit și cu aumite tipuri de mâncare. Pentru acesta nu va fi o problemă să-și aștepte mama până se reîntoarce acasă, chiar dacă este vorba de 8-9 ore.

Cum poate fi pompat laptele?

Laptele poate fi pompat atât cu un aparat specializat, cât și manual. Pomparea manuală a laptelui este o opțiune destul de frecventă, însă dacă este vorba despre anumite rezerve de lapte pe care trebuie să le păstreze pentru copil, cea mai bună variantă este ca mama să opteze pentru un aparat specializat, o pompă de sân. Înainte de a începe pomparea laptelui este salutabil un ușor masaj al sânului, mișcări ușoare, de vibrație moderată. Dacă femeia este încă în etapa când pompează laptele chiar și la serviciu atunci este recomandabil ca procesul să fie mult mai facil să se uite la poza copilului, sau să ia câteva guri de ceai cald, asta va face procesul ceva mai ușor. Este important ca în timpul pompării femeia să se poziționeze într-o poziție comodă ca spatele să nu-i fie încordat.

De ce să ții cont înainte de a merge la muncă

  • Pentru început până ce te obișnuești cu ritmul de muncă, încearcă să mergi în mod treptat la muncă, începând cu un regim de muncă part time.
  • Înainte de a-l lăsa pe copil în grija unei persoane străine ai grijă să-i faci cunoștință cu acea persoană, mergi la muncă după ce micuțul este deja adaptat cu îngrijitorul său.
  • Încearcă să-l obișnuești cu noul regim de alimentație.
  • Și doar după eefectuarea punctelor de mai sus, îți poți asuma un regim de muncă full-time.

Dacă ți-a plăcut acest material nu uita că mai ai șansa să participi la câteva webinare organizate de Mămica Alăptează care se desfășoară în mod gratuit și sunt disponibile pentru orice părinte care își dorește o viață sănătoasă, liniștită și armonioasă pentru piciul său.