Se pare că părinții îmbătrânesc. Să spunem că, în unele cazuri, destul de în vârstă. Este cazul actorului Al Pacino, 83 de ani, care săptămâna aceasta am aflat că va fi din nou tată, atunci când reprezentanții săi, au anunțat că va avea un fiu cu iubita sa Noor Alfallah, în vârstă de 29 de ani. Pacino se va alătura colegului său Robert De Niro în clubul care a fost tată la o vârstă târzie, care luna trecută a confirmat că va fi tatăl celui de-al șaptelea copil, la vârsta de 79 de ani.

Nu sunt primii părinți în vârstă: alți actori, muzicieni și chiar președinți ai Statelor Unite au avut copii la o vârstă înaintată.
Vârsta medie a noilor părinți în general a crescut de-a lungul anilor până la punctul în care între 1972 și 2015 a crescut cu 3,5 ani. Astăzi, tatăl median din SUA are 30,9 ani, iar 9% dintre tați aveau cel puțin 40 de ani când s-a născut copilul lor.

Cel mai în vârstă tată din istorie, cel puțin conform Cartei Recordurilor Guinness, avea 92 de ani, deși uneori ies la iveală afirmații neoficiale despre bărbați chiar și mai în vârstă.

Cu toate acestea, a deveni părinte la o vârstă atât de târzie vine cu riscurile sale.

Calitate inferioară
În decembrie 2022, cercetătorii de la Universitatea din Utah și alte instituții au publicat o analiză cuprinzătoare a „vârstei paterne avansate” și a implicațiilor acesteia pentru fertilitate, probleme de sarcină și sănătatea copilului.

Deși multe dintre studii probabil nu au inclus mulți bărbați de vârsta lui Pacino sau De Niro, din cauza cât de rari sunt aceștia, dovezile sugerează că spermatozoizii de la bărbați în vârstă de patruzeci și cincizeci de ani sunt deja de o calitate mai scăzută în ceea ce privește volumul, numărul, motilitatea. și mutații. Aceste schimbări înseamnă că vârsta paternă înaintată „este puternic asociată cu un risc ridicat nu numai de infertilitate, ci și de pierdere a sarcinii după concepția naturală”, scriu cercetătorii.

Această afirmație este susținută de mai multe studii care au arătat că un tată mai în vârstă crește semnificativ riscul de avort spontan. Apoi există riscul de îmbolnăvire după naștere. Se știe încă din anii 1950 că părinții mai în vârstă au mai multe șanse de a avea copii cu achondroplazie, o tulburare genetică. Și de atunci au apărut corelații cu diverse alte condiții.

„Devine din ce în ce mai clar că vârsta paternă înaintată, precum vârsta maternă înaintată, este asociată cu… efecte dăunătoare asupra sănătății la descendenți”, a publicat studiul de la Universitatea din Utah.

Alte cercetări, de data aceasta de la Universitatea Stanford, au descoperit că vârsta paternă mai înaintată este legată de un risc crescut de greutate mică la naștere și de convulsii la nou-născuți. Vârsta paternă mai înaintată este, de asemenea, asociată cu rate mai mari ale diferitelor tipuri de cancer din copilărie, precum și cu defecte cardiace congenitale și cu o șansă mai mare de autism. Cu toate acestea, trebuie amintit că, așa cum în multe studii care examinează asocierile dintre sănătate și cauzele posibile, mecanismele nu sunt clare. Ar putea exista și alți factori de complicare, cum ar fi stilul de viață al părinților și poluarea mediului.

Sperma bărbaților peste patruzeci și cincizeci de ani este de obicei de o calitate inferioară.

Chiar și așa, cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, ei pot suferi mutații și leziuni ale ADN-ului celulelor care formează spermatozoizi, care pot fi apoi transmise generației următoare.

Astfel de studii provoacă schimbări în modul în care medicii și oamenii de știință gândesc despre fertilitate în general. Din punct de vedere istoric, atenția a avut tendința de a se concentra asupra femeilor și vârstei lor când un cuplu are probleme în a concepe, concentrând o mare parte din cercetările asupra fertilităţii feminine. Dar devine din ce în ce mai clar că, deși fertilitatea masculină scade mai lent și mai târziu în viață decât fertilitatea feminină, vârsta tatălui este încă importantă.

Deocamdată, cazurile lui Pacino și De Niro – și alți bărbați în vârstă de 70, 80 și 90 de ani – rămân o raritate. Dar, în general, paternitatea nu mai este un lucru pentru tineri. Din anii 1970, numărul părinților americani cu vârsta sub 30 de ani a scăzut cu 27%, în timp ce numărul părinților cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani a crescut cu până la 52%. Dacă tendințele actuale vor continua, medicina – ca să nu mai vorbim de atitudinile sociale – va trebui, fără îndoială, să se adapteze.