Air Moldova are o datorie față de clienții săi în jur de 180 de milioane de lei. Peste 28 de mii de persoane așteaptă să-și primească banii.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a afirmat că “banii sunt blocați pe conturile acestei companii” în cadrul emisiunii “Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

„Peste 28 de mii de oameni trebuie să-și primească banii înapoi de la Air Moldova, care a intrat într-un proces de restructurare a datoriilor. Vreau să se știe că banii sunt blocați pe conturile acestei companii. Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut în judecată ca cei care au cumpărat biletele cu cardul bancar automat să-și poată întoarce banii. Încă nu a început procedura rambursării, pentru că nu este decizia judecății”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Recent, deputații PAS Radu Marian și Sergiu Lazarencu, în colaborare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Autoritatea Aeronautică Civilă, au propus un proiect de lege pentru a veni în ajutorul pasagerilor care au achiziționat bilete de avion, dar au avut curse anulate, inclusiv cei peste 28 de mii de oameni afectați de Air Moldova. Prin această inițiativă, care modifică Legea insolvenței, pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii care vor primi restituirea banilor atunci când compania intră în insolvență. Până acum, pasagerii se aflau abia pe locul 7 în ordinea priorității pentru recuperarea datoriilor.

Este important de menționat că Air Moldova a început să anuleze zboruri din martie 2023, iar din mai a suspendat complet operațiunile și vânzarea biletelor. Compania a invocat oficial lipsa de aeronave ca motiv pentru aceste măsuri. În august 2023, Autoritatea Aeronautică Civilă a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că Air Moldova a vândut bilete la prețuri nerealiste pentru zboruri despre care, cel mai probabil, știa că nu vor avea loc.

Distribuie articolul: