Una dintre cele mai importante îndatoriri ca părinte este să vă protejați copilul, pentru că există o mulțime de lucruri care pot fi  periculoase pentru ei. În special atunci când vorbim despre lumea virtuală. 

Internetul devine la fel de periculos pentru copiii nesupravegheaţi, ca un fel de plimbare printr-un cartier rău famat. Băieţi și fete de 12 ani ajung să stea pe reţele de socializare aproape la fel de multe ore ca părinţii la serviciu, iar jumătate dintre ei devin victimele agresorilor din on-line: primesc ameninţări, jigniri şi intimidări. De aceea, este foarte important să-i învățați pe copii cum să acționeze în anumite cazuri de cyberbullying. 

Iată top sfaturi împărtășite de alți părinți, care au trecut deja peste aceste etape și pot acum garanta siguranța copilului tău în mediul virtual:

Nu lăsați copiii să afișeze date personale online

Nu afișați datele personale pe internet. Mulți adolescenți își afișează vârsta, sexul, sexualitatea, locația, dizabilitățile, numele și altele online. Dar nu toată lumea de pe internet are intenții bune, iar anumite persoane pot face lucruri foarte rele cu acest tip de informații. 

În loc de „nu vorbi cu străinii”, dă-le o listă strictă cu adulții în care poate avea încredere

Copiii nu trebuie forțați să aibă contact fizic cu adulții

Nu trebuie să forțați copiii să aibă contact fizic cu adulții, care pot să-i facă să se simtă inconfortabil. Acest lucru îi învață să nu asculte alarmele interioare atunci când adulții îi ating în moduri pe care nu le plac sau pe care nu le doresc. Nu trebuie să se sărute sau să se îmbrățișeze cu rudele, dacă nu-și doresc acest lucru. Copiii doar trebuie să arate respect, oferind un salut verbal adecvat cuiva, iar saluturile și rămas-bunul nu trebuie să fie fizice. 

Învață-i care este diferența dintre „secrete” și „surprize”

Mai mult decât atât,  învață-i diferența în așa mod: secretele ca fiind ceva rău și surprizele, ca fiind ceva bun. 

 Învață-ți copilul că străinii nu au nevoie de ajutorul lor 

Un adult nu are nevoie de ajutorul unui copil pentru a-și găsi câinele. Nu au nevoie de ajutor pentru a testa nimic, sau pentru a face un experiment. Este o oportunitate grozavă de a învăța un copil să spună înapoi: „Nu este treaba mea”. 

Explicați de ce nu este bine să facă un anumit lucru 

Întotdeauna explică copilului de ce nu este în regulă să facă ceva. Nu spune doar: „Nu mai fă asta” sau „Nu mai atinge asta”. Copilul are nevoie de explicație. De exemplu, nu atinge mânerul în baie pentru că apa fierbinte îți poate face rău, sau nu coborî scările fără mama, căci nu te pot ajuta dacă nu sunt acolo

Tu ce sfaturi ai mai adăuga în listă?

Sursa: brightiside

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.