Ai mai mult de 50 de alunițe pe corp, în special pe mâini și picioare, iar unele dintre ele sunt în relief? Fiindcă multe cancere de piele pornesc de la alunițe care se dezvoltă anormal, un număr crescut de astfel de pete poate fi un factor de risc pentru melanom.

Melanomul este un tip de cancer de piele foarte rar, însă, totodată, este și cel mai grav. Vestea bună este că, diagnosticat în stadiu incipient, melanomul are 100% șanse de vindecare.

Profită de orice ocazie când ai 10 minute libere, după un duș sau o baie, pentru a-ți analiza corpul în detaliu. Pentru zonele mai greu accesibile, cum sunt spatele, zona interfesieră sau scalpul, poți folosi o oglindă sau poți ruga pe cineva să te ajute.

Important este să te uiți pe toată suprafață pielii pentru a vedea dacă alunitele pe care le știai și-au modificat forma, culoarea sau textura, dar și pentru a verifica dacă au apărut alunițe noi sau pete pigmentare care ți se par suspecte. Ține minte că orice modificare observată la timp îți poate asigura vindecarea în cazul unui diagnostic de cancer de piele. Această verificare ar trebui efectuată săptămânal, în special pe perioada verii.

Telefoanele de ultima generație ne pot ajuta să ne monitorizăm mai eficient pielea, permițându-ne să urmărim evoluția în timp a alunițelor și a leziunilor cutanate. Există o serie de aplicații pe care le poți descarcă pe telefon, cu ajutorul cărora poți fotografia alunițele și le poți băga într-o bază de date, astfel încât să fii atenționat dacă s-au produs modificări semnificative.

Aplicația îți va atrage atenția când apar modificări ce trebuie văzute de un medic dermatolog. Mai mult decât atât, fotografiile făcute de-a lungul timpului pot fi utile și medicului dermatolog, care astfel are posibilitatea de a observă evoluția leziunilor.

După autoexaminare, următorul pas este să vizitezi dermatologul cu regularitate, în special dacă te înscrii în categoria de risc pentru cancer de piele: ten deschis la culoare, număr mare de alunițe pe corp, o meserie care implică expunerea prelungită la soare (statul afară), cazuri de cancer de piele în familie, etc.

Ca orice alt control medical, vă recomandăm să mergeți la dermatolog cel puțin o dată pe an, idealul fiind însă o dată la 6 luni. Dermatologul poate examina în detaliu pielea și poate observa modificări pe care nu le vedem cu ochiul liber. În plus, îi poți spune dacă există alunițe sau pete care te îngrijorează, pentru a le putea verifica și eventual exciza. Ideal ar fi să programăm o vizită la medicul dermatolog (și) la finalul sezonului cald, întrucât expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete din sezonul cald poate cauza modificări la nivelul pielii.

Principalul factor de risc în cazul melanomului constă în expunerea la radiațiile ultraviolete. Pentru a reduce riscul de cancer de piele, evită expunerea excesivă la soare și protejează-ți pielea cu loțiuni cu factor de protecție mare, aplicate pe piele pe tot parcursul anului, dar și prin acoperirea pielii cu haine sau accesorii precum pălăriile cu boruri largi, eșarfele și ochelarii de soare supradimensionați.

Sursa: doc.ro