Dacă ai probleme cu inima, cu ficatul sau ai diabet, ar fi bine pentru starea ta de sănătate să te abţii de la mâncărurile grele în perioada sărbătorilor. 

Atunci când inima sau ficatul nu mai funcţionează normal, ori atunci când ai diabet, alimentaţia este una specială. Iar perioada Sărbătorilor n-ar trebui să facă excepţie. Cu alte cuvinte, iată de ce alimente ar trebui să te fereşti – în general – dar mai ales acum, de Crăciun şi Anul Nou, când tentaţiile sunt mult mai mari.

Mai mult, eşti în vacanţă, la final de an, obosit şi epuizat şi simţi că meriţi şi tu un pic de răsfăţ. Iată ce spun specialiştii că ar trebui să eviţi în funcţie de problema de sănătate pe care o ai şi, evident, nu ai vrea să o agravezi, mai ales acum, în aceste zile în care tot ce îţi doreşti este linişte şi tihnă alături de cei dragi.

Ai diabet? Iată ce trebuie să eviţi

În cazul diabetului este foarte importantă cantitatea. Pentru că diabeticii pot mânca în cantităţi limitate  şi ocazional – repet OCAZIONAL – chiar şi acele alimente blamate de medici.

Carbohidraţii sunt necesari în cazul diabetului.

Însă încearcă să eviţi cerealele procesate precum orezul al sau tot ce conţine făină ( deci ai grijă cu cozonacii!). cerealele ce conţin doar un procent mic de cereal integrale şi conţin mult zahăr, pâinea alba, lipiile. Într-un cuvânt evită făinoasele!

Legumele sunt importante în alimentaţia unui diabetic. Dar nu uita că porumbul şi cartofii sunt consideraţi carbohidraţi, nu legume! Încearcă să eviţi: legumele congelate în care s-a adăugat sare, legumele la conserve, cele gătite cu unt, brânză sau sos, murăturile (dacă medicul ţi-a indicat să limitezi aportul de sare, altfel le poţi consuma liniştit), vaza murată ( la fel ca la murături).

Fructele sunt şi ele importante în alimentaţia ta, dacă ai diabet. Îţi oferă carbohidraţi, vitamin, minerale şi fibre. Marea majoritate au puţine grăsimi şi sare. Însă nu uitaţi că au mai mulţi carbohidraţi decât legumele. Prin urmare, evitaţi fructele conglate cu adaos de zahăr, fructele confiate, dulceţuri şi gemuri cu zahăr, sosuri/piureuri din fructe, plăcinte cu fructe, băuturi din fructe.

Ai probleme cu inima?  Ai grijă la aceste alimente

Dacă vrei să ai grijă ca inima ta să funcţioneze corect, ar trebui să tai de pe lista următoarele alimente:

Carnea procesată conţine sare, nitriţi sau alţi conservanţi nesănătoşi. Aici ne referim la hot dog, şuncă, cârnaţi, salam şi alte mezeluri din carne de porc, curcan sau pui.

Cerealele procesate şi carbohidraţii precum pâinea albă, orezul alb şi cerealele cu conţinut scăzut de fibre pe care le mâncăm adesea la micul dejun nu sunt o alegere sănătoasă pentru că procesul de procesare distruge nutrienţii şi, practice, mâncăm calorii goale. Mai mult, pe parcursul acestui proces se adaugă grăsimi nesănătoase, sare şi zaharuri.

Băuturile dulci precum sucurile şi băuturile destinate sportivilor au acelaşi efect asupra inimii ca şi carbohidraţii procesaţi. Mai mult, studiile arată că organismal procesează diferit caloriile prvenite din băuturi, spre deosebire de cele provenite din alimente solide.

Ai probleme cu ficatul?

Nu te atinge de aceste alimente Fie că e vorba de steatoză hepatică sau inflamarea cronică a acestui organ (ciroza), e nevoie să ai grijă ce mănânci. Mai ales, ce alimente să eviţi.

Cât mai puţin zahăr

Prea mult dulce îţi afectează ficatul. Tocmai pentru că unul dintre rolurile lui este să transforme zahărul în grăsime. Dacă ai un aport de prea mult zahăr, acesta va produce mai multă grăsime care îţi va transforma ficatul într-unul gras. Fapt ce îi va afecta funcţia, iar în timp poate duce la ciroză. Aşa că fă-i ficatului tău o favoare şi mănâncă doar puţin din dulciurile aflate pe masa de crăciun şi Revelion.

Puţină sare

Da, organismul are nevoie de sare, dar nu de atât de multă câtă îi oferi tu. Unele studii arată o legătură între o dietă bogată în sare şi fibroza ficatului.

Puţin alcool

Alcoolul bău în mod constant poate duce la ciroză. Chiar şi băutul ocazional poate fi dăunător ficatului, mai ales dacă ai deja problem cu funcţionarea acestui organ. Încearcă să te limitezi la o băutură pe zi dacă eşti femeie şi maximum două dacă eşti bărbat.

Fără prăjeli sau carne roşie

Toate alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi şi calorii. Iar carnea roşie este bogată în grăsimi saturate, nesănătoase. În concluzie, orice boală ai avea sau vrei doar să previi, ţine-te departe de grăsimi saturate, alimente procesate, dulciuri, sare sau alcool. Toate sunt nocive pentru organismal tău. Alege fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi carne slabă.

sursa

Distribuie articolul: