Invidia poate fi copleșitoare. Un psiholog îți explică de ce o simți și de ce nu are rost să te lupți cu ea. Fie că îți place sau nu, cu toții simțim dorința de a avea ce au alții, sentimentul că succesul cuiva e o dovadă a eșecului nostru. Invidia e însoțită, de obicei, de un sentiment de vinovăție: ne-ar plăcea să ne putem bucura pentru ceilalți și să le sărbătorim succesele, dar ceva ne împiedică să facem asta, scrie Vice.

În primul rând, e important să clarificăm că invidia și gelozia sunt două lucruri diferite. Gelozia e teama că vei pierde ceva sau pe cineva și duce la lipsă de încredere, furie și anxietate. Invidia e dorință amestecată cu iritare și ură. „Gelozia apare când ai ceva și îți e luat, cum ar fi un partener sau un job”, a zis psihologul olandez Bjarne Timonen. „Invidia apare când nu ai ceva și ești invidios că altă persoane are lucrul respectiv.”

Conform lui Timonen, invidia e o emoție primitivă care există de când lumea. „Oamenii vor lucruri frumoase. Tânjesc să fie recompensați”, a zis el. Și poate fi dureros să vezi că alții sunt recompensați și tu nu. Oricât de vechi ar fi acest sentiment, Timonen crede că invidia a devenit mai prezentă în viețile noastre din cauza rețelelor sociale. „Pe internet, oamenii se laudă cu ce au: lucruri, vacanțe de vis sau un corp de vis. Comparația socială e inevitabilă.”

Această comparație socială poate declanșa reacții diferite. Pentru unii, sentimentele negative sunt copleșitoare. „Invidia le întărește imaginea negativă despre sine, ideea că nu merită ce au alte persoane”, a explicat Timonen. „Dar e mai bine să îți spui că vei încerca și tu mai tare să obții aceleași lucruri, e mai bine să te lași inspirat de cei care au ce îți dorești tu.”

Evident că e ușor de zis și greu de făcut. Timonen a zis că n-a invidiat niciodată fizicul cuiva, dar a invidiat persoane pe plan profesional. „Acum câțiva ani, mi s-a propus un job foarte bun, dar, în ultima clipă, a fost dat altcuiva”, a zis el. „Atunci m-am simțit invidios, m-am comparat cu persoana respectivă și i-am căutat defecte.”

Instagram e criticat adesea pentru că îți creează așteptări nerealiste și te face să te simți mizerabil. Dar când vine vorba de muncă și carieră, platformele precum LinkedIn operează ca niște fabrici de dorințe. „Evident, pe rețelele sociale vezi doar trailerul și nu ce se întâmplă în spatele cortinei. Dar dacă ești la început de drum, te pot descuraja lucrurile astea.”

Timonen a observat că tinerii absolvenți de azi pun mai multă presiune pe ei decât generațiile anterioare. „Totul trebuie să se întâmple cât mai repede, trebuie să-și obțină scopurile în următorii zece ani. Muncesc de parcă sunt pe grabă, când, de fapt, o carieră se construiește în câteva decenii.”

Cu cât ceri mai mult de la tine, cu atât vei fi mai invidiat. Dar asta nu e întotdeauna productiv. „Multe persoane între douăzeci și treizeci de ani suferă de burnout. Graba și stresul nu te ajută să construiești o carieră bună. Trebuie să dai greș de mai multe ori și să îți dai spațiu să devii mai bun.

Dar, de multe ori, nu poți controla ce simți, chiar dacă ai cele mai bune intenții. Conform lui Timonen, dacă te simți invidios, trebuie să accepți asta. „Dacă te lupți cu invidia și gelozia, ele vor crește. E mai bine să pui lucrurile în perspectivă, să regândești pașii pe care i-ai făcut și cei care vor urma. Doar pentru că nu ai ceva deocamdată, nu înseamnă că nu vei avea niciodată”, a zis el.

În plus, nu uita că invidia izvorăște din nesiguranțe, iar nesiguranțele se îmblânzesc cu vârsta. „Cu cât devii mai eficient la job, cu atât îți eliberezi mai mult spațiu mental. Ajungi să te cunoști și să te accepți, iar acceptarea de sine e cel mai bun medicament împotriva invidiei.”

Sursa: Vice.com

Distribuie articolul: