Agenția Națională a Arhivelor a Republicii Moldova a participat la prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Arhivă care s-a desfășurat în capitala Georgiei, Tbilisi (Tbilisi International Archival Film). Festivalul Internațional de Film și de Arhivă s-a desfășurat în perioada 5–8 octombrie 2022. Festivalul de film a fost organizat de către Arhivele Naționale ale Georgiei.

Filmul prezentat de Agenția Națională a Arhivelor la Festival este o secvență a ediției din octombrie 1911 a celebrului serial european de știri Pathé-Journal. Realizatorii jurnalului au surprins un crâmpei din viaţa unei comunităţi prospere de viticultori, Şaba, situată în sudul Basarabiei, în apropiere de coasta Mării Negre (actualmente, regiunea Odesa, în Ucraina), județul Akkerman/Cetatea-Albă. Strămoşii lor elveţieni, originari din zona Basel şi Vaud, s-au stabilit pe aceste locuri prin anii 1822–1823. Filmul poate fi văzut aici.

La prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Arhivă au fost prezentate filme documentare, de ficțiune, animație și cronici, cu participarea a 12 țări precum Germania, Italia, SUA, Spania, Malta, Marea Britanie, Țările de Jos, Portugalia, Cehia, Croația, Moldova și Franța. Printre realizatorii filmelor selectate pentru festival se numără Frații Lumière, Frații Skladanowski, Jan Kříženecký, Vasil Amashukeli, Georges Méliès, Aurelio Paz dor Reyes, Jorja Palou, Octavian Miletić, Wim Wenders etc. Limita cronologică au fost anii 1895-1960.