Trăim într-o eră a tehnologiei, a evoluției și, mai ales, a dezvoltării pe toate planurile. Astfel că, în fiecare domeniu în parte se pune accent pe evoluție și dezvoltare, iar medicina dentară nu face excepție. Evident, ca activitate de bază, aceasta are grijă de sănătatea cavităţii orale. Obiectivul unui medic stomatolog este de a reda pacientului său funcționalitatea și sănătatea orală, iar pentru asta, accentul cade pe zâmbetul frumos, notează csid.ro.

Aria esteticii dentare este tot mai des căutată de către pacienți, iar scopul este ca la finalul procedurilor aceștia să aibă un zâmbet de Hollywood. Pentru asta nu vor lipsi din schemă nici bijuteriile dentare.

Ce sunt bijuteriile dentare?

După cum o spune și numele, bijuteriile dentare reprezintă o modalitate de înfrumuseţare a zâmbetului şi a dinţilor şi constă în aplicarea de mici pietre sau strasuri. Mai exact, bijuteriile dentare sunt un mod inovativ de a adăuga strălucire zâmbetului tău și de a ieși în evidență în mulțime.

Astfel de bijuterii se pot realiza dintr-o gamă largă de materiale: metale preţioase (simboluri din aur, platină, argint), pietre preţioase (diamant, rubin, safir, smarald), semipreţioase (există şi variante din sticlă) sau cristale. 

Acestea se găsesc sub diverse forme, dimensiuni şi mărimi, aşa încât fiecare poate alege accesoriul potrivit.

Unde poți aplica o bijuterie dentară și cine poate face această operațiune?

Important de reținut este faptul că medicul stomatolog este singurul care poate să realizeze această manoperă, în cabinetul stomatologic. Tot acesta te va ajuta în alegerea accesoriului corespunzător, în funcțíe de forma dinţilor pe care urmează a fi aplicată bijuteria, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Exemplele practice arată că, de cele mai multe ori, aceste bijuterii dentare se aplică pe grupul de dinţi frontal superior, iar printre preferințele pacienților se află incisivii laterali şi caninii.

De ce? Deoarece aceștia sunt mult mai vizibili în momentul în care o persoană zâmbește, iar în acest sens cosmetizarea acestora capătă tot mai mult teren. Tot în topul preferințelor pacienților se află cristalele de calitate, de obicei Swarovsky, datorită rezistenţei, dar şi a puterii de reflectare a luminii.

În ceea ce privește partea tehnică, și anume aplicarea efectivă de bijuteriilor dentare, aceasta este o procedură simplă din punct de vedere medical, deloc dureroasă, deoarece procesul constă din colarea pietrei la nivelul dintelui sau, după caz, a dinţilor.

De ce sunt preferate bijuteriile dentare?

Simplu! Deoarece, aplicarea acestora este un mic artificiu realizat pentru a spori frumuseţea dinţilor. Tocmai de aceea sunt preferate zonele cu vizibilitate maximă, pentru a avea rezultate estetice satisfăcătoare.

Însă, mare atenție! Recomandarea medicilor stomatologi, după aplicarea pietrelor dentare, este să nu se modifice cu absolut nimic rigorile de igienă.

Astfel că pacientul trebuie să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Periajul trebuie să fie realizat dinspre gingie înspre dinte, pe o perioadă de 3-5 minute, în funcţie de tipul de periuţă, dar şi în funcție de îndemânarea pacientului.

De reținut! Nu trebuie ocolit dintele care prezintă un cristal aplicat.

Protocolul de igienă se va desfăşura în acelaşi mod ca pentru ceilalţi dinţi, tocmai pentru a evita acumularea de piatră ce duce la afecțiuni ale gingiei și ale cavității dentare. Dacă bijuteriile dentare sunt montate și îngrijite corespunzător, atunci poți sta fără grijă, acestea sunt sigure pentru a fi purtate și nu ar trebui să dăuneze dinților și gingiei, ne asigură specialistul.

Ține cont că…

Bijuteriile dentare se pot aplica doar pe dintele natural și trebuie să ai grijă la alimentele dure care pot provoca un stres masticator, ceea ce poate cauza accidente nedorite – cristalul se poate dezlipi şi poate fi înghiţit de către pacient.

Bijuteriile dentare se pot înlocui de fiecare dată când pacientul doreşte. Durata de viaţă a acestora este de aproximativ 1-2 ani, dintele nefiind afectat de această modificare, deoarece nu se îndepărtează din substanţa dură dentară, punctează dr. Nassar.

În legătură cu alimentația, dacă aceste bijuterii sunt de calitate, ele nu își vor modifica culoarea și forma în funcție de băuturile şi alimentele consumate.

Așadar, dacă îți dorești un zâmbet cuceritor, în primul rând ai grijă să ai o dantură impecabilă. În al doilea rând, ține cont că poți apela la bijuteriile dentare.

Foto: weheartit