Temperaturile scăzute de toamnă duc la agravarea unor boli cronice. Pe măsură ce afară se răcește, organismul se pregătește singur pentru lunile de toamnă și iarnă, însă unele boli „uitate“ își pot face acum apariția.

Bolile articulare

Modificările condițiilor meteorologice provoacă, de obicei, simptome de reumatism care afectează mai ales persoanele vârstnice. Printre aceste simptome se află și durerile de picioare, durerile articulațiilor și durerile de spate. Umezeala și aerul rece de toamnă duc la o agravare a bolilor cronice ale sistemului musculo-scheletic.

Pentru a evita astfel de probleme reumatismale, încearcă să adopți un stil de viață sănătos (bea apă destulă, fă mișcare, dormi suficient) și să urmezi o dietă care să nu conțină alimente foarte sărate (chipsuri, covrigei, murături cu sare etc.). Redu sarea pe care o pui în mâncărurile gătite și înlocuiește-o cu ierburi proaspete și condimente după preferințe.

Acneea

Acneea este o boală inflamatorie care apare atunci când glandele sebacee ale pielii sunt infectate. O schimbare bruscă a temperaturii (în special dacă te întorci dintr-o vacanță dintr-o zonă cu alt tip de climă), carențele de vitamine și minerale, un stil de viață sedentar și lipsa plimbărilor în aer curat sunt principalele cauze ale agravării simptomelor bolilor inflamatorii.

Pentru a evita aceste neplăceri, alege să ai o alimentație echilibrată, care să nu agraveze acneea, petrece mai mult timp la aer curat și nu uita să faci exerciții fizice cu regularitate. Alimentele care agravează acneea sunt carbohidrații rafinați (pâine albă, paste albe și tăiței, zahăr alb și sucuri din comerț îndulcite), lactatele (e bine să le consumi cu moderație), produsele de fast food (burgeri, nuggets, cartofi prăjiți etc.).

În schimb, ca să combați acneea, consumă legume crude și gătite, varză murată, fructe, ceai verde, pâine integrală, proteine slabe (carne slabă, lactate slabe și în cantitate mică), pește – acizii grași Omega 3 ajută la combaterea acneei (sau, dacă nu mănânci pește, ia un supliment cu ulei de pește de mare adâncime).

Astmul alergic

La fel că primăvara, toamna este momentul în care oamenii se confruntă cu multe alergii. Având în vedere riscul crescut de alergii în lunile mai reci, este posibil să te confrunți în această perioadă cu astmul alergic.

Astmul alergic este cauzat adeseori de reacțiile organismului la anumiți alergeni, cum ar fi polenul, părul animalelor, mucegaiul. Cel mai frecvent simptom al astmului alergic este reprezentat de cele mai multe ori de dificultățile de respirație. Dacă ești predispus la alergiile provocate de polen, ar trebui să eviți activitățile în aer liber, zonele cu iarbă și cu multe flori. Iar dacă ești predispus la alergii provocate de mucegai, praf sau de alergenii din locuință, e bine să încerci să îți menții casa cât mai curată și să menții umiditatea din încăperi la un nivel moderat. Cere sfatul medicului și întreabă-l ce medicamente te pot ajuta să previi astmul alergic.

Ulcerul peptic gastro-duodenal

Ulcerul gastric și ulcerul duodenal sunt genul de boli cu care te poți confrunta în orice moment al anului. Cu toate acestea, toamna, când sistemul tău imunitar își poate reduce capacitatea de funcționare, organismul întâmpină dificultăți atunci când trebuie să lupte cu efectele bacteriilor. Astfel, sistemul tău digestiv este foarte afectat, iar riscul de ulcer gastric și ulcer duodenal va crește.

Cele mai frecvente simptome ale ulcerului peptic gastro-duodenal sunt pierderea poftei de mâncare, vărsăturile și durerea abdominală. Adeseori, durerea cauzată de ulcerul gastric apare imediat după ce ai mâncat, în vreme ce durerea cauzată de ulcerul duodenal apare la câteva ore după ce ai mâncat. Mergi la medic pentru a descoperi care este, mai exact, motivul acestor dureri și a primi tratament corespunzător.

Durerea de gât

Toamna, sistemul imunitar este mai afectat decât în alte anotimpuri, așa că este posibil să răcești mai ușor. În plus, modificările de temperatură din lunile de toamnă, combinate cu vântul puternic, pot face ca anumite tipuri de virusuri să se reproducă mai mult. Dacă ți-ai neglijat sănătatea de-a lungul anului (nu ai mâncat sănătos, nu ai făcut mișcare etc.), rezistența organismului în fața bolilor poate fi redusă.

Din această cauză, se pot instala bolile inflamatorii, în special artrita și pot apărea neplăceri precum durerile în gât. Simptomele durerii în gât pot include: gâtul umflat, senzația de rece (simți tot timpul că îți este frig), febra, durerea de cap, greața, amigdale care se umflă. Pentru a preveni neplăcerile cauzate de durerea de gât, poartă mască de protecție mai ales în locurile aglomerate, spală-te bine pe mâini când vii de afară și evită persoanele care dau semne de răceală sau gripă.

Insuficiența cardiacă

Toamna, persoanele cu probleme care țin de funcționarea inimii vor avea un risc crescut de boli cardiovasculare. Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când vremea se schimbă brusc, organismul nostru trebuie să se lupte pentru a se adapta la schimbările climatice, iar această luptă poate să suprasolicite sistemul cardiovascular, având consecințe grave asupra inimii, cum ar fi insuficiență cardiacă.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, este necesar un stil de viață care să sprijine sănătatea inimii. Acest lucru înseamnă că e bine să mănânci multe legume, fructe și pește, să limitezi consumul de grăsimi trans și animale (margarină, unt, untură etc.), să nu fumezi și să faci exerciții fizice în mod regulat pentru a regla funcționarea sistemului cardiovascular.

Ce alte probleme de sănătate mai pot apărea toamna?

Pe parcursul toamnei și al iernii, multe persoane se confruntă cu tulburarea afectivă sezonieră. Aceasta este o tulburare gravă de dispoziție care poate duce la depresie clinică. Nu există nicio teorie definitivă sau dovadă cu privire la ceea ce cauzează efectiv această problemă, dar experții cred că este legată de modificările hormonale din timpul sezonului de iarnă.

Nu există nicio modalitate cunoscută pentru a preveni dezvoltarea tulburării afective sezoniere, dar dacă iei măsuri din timp pentru a gestiona simptomele (iritabilitate, oboseală, somn în exces, poftă de alimente bogate în carbohidrați), este posibil să le reduci intensitatea și să ai control asupra stării de spirit și a nivelului de energie.

Și sinuzita este mai frecventă pe vreme rece, pur și simplu pentru că cele mai frecvente cauze ale sinuzitei, adică alergiile, răceala și gripa, sunt des întâlnite în această perioadă a anului.

Toamna poate apăra și lipsa de vitamina D, deoarece nu mai ești expus așa de mult la soare, de aceea este indicat să mănânci mai mult pește, ouă, ciuperci sau, cu acordul medicului, să iei un supliment cu vitamina D.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: