Acesta este mesajul pe care îl transmite Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) odată cu lansarea Campaniei Naționale „Adolescență în siguranță”. Campania este destinată tinerilor cu vârsta 12+ și își propune să ofere instrumentele necesare pentru ca tinerii, părinții și specialiștii din domeniu să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea abuzului şi exploatării sexuale asupra copiilor.

Timp de un an, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a desfășurat Campania Națională „Adolescență în siguranță”, adresată tinerilor cu vârsta 12+, care a avut ca scop informarea tinerilor, părinților despre riscurile abuzului sexual și a exploatării sexual-comerciale, precum și dezvoltarea competenților tinerilor pentru prevenirea acestui fenomen.

Pe data de 29 mai, la un an de la lansarea Companiei Naționale „Adolescență în siguranță”, CNPAC au organizat un eveniment de totalizare a rezultatelor campaniei, cu participarea partenerilor: reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, Inspectoratului General de Poliție, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor  „Neovita”, a adolescenților, beneficiarilor și susținătorilor. În cadrul evenimentului, a fost lansat spotul social „Părinți atenți” pentru a sensibiliza părinții adolescenților cum să comunice cu copiii pe subiecte sensibile. Urmarea a acestei campanii, CNPAC își asumă angajamentul să continuie activitățile de prevenire a abuzului și exploatării sexuale, adresate tinerilor.

În cadrul acestei companii a fost lansat siteul www.12plus.md, care s-a bucurat de succes în rândul adolescenților, peste 7 mii de persoane au accesat siteul în această perioadă, iar mai bine de 100 de adolescenți au interacționat cu psihologii CNPAC, printre care și adolescenți în situații vulnerabile. De asemenea, au fost organizate un șir de activități în care adolescenților  li s-a oferit oportunitatea de a comunica pe viu despre subiecte sensibile cum ar fi: sexualizarea relațiilor de iubire, sextingul, sponsoringul, traficul de copii.

Peste 114 psihologi din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică și Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, în cadrul Programului educațional „12 PLUS” au organizat traininguri interactive pentru circa 2 mii de adolescenți din țară. În cadrul Campaniei au fost organizate 12 cluburi de discuții cu adolescenți din cadrul liceelor, școlilor profesionale. În cadrul cluburilor s-a discutat despre tipurile de relații sexuale riscante, mecanismele de manipulare utilizate pentru atragerea tinerilor în relații exploatative, s-au promovat resursele informaționale elaborate în cadrul campaniei, inclusiv organizațiile unde ar putea să se adreseze după ajutor.

Doar în ultimii ani, numărul de infracțiuni referite, comise împotriva copiilor a crescut considerabil. În timp ce, în 2010, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat un număr de 653 de crime comise împotriva copiilor, în 2017 numărul infracțiunilor împotriva copiilor crește, fiind înregistrate 1401 cazuri. Dintre acestea, 373 au fost cazuri de abuz sexual asupra copiilor, dintre care 40 – pornografie infantilă, iar 56 cazuri sunt traffic de copii, comparative cu 27 cazuri în anul 2016.

Autor: Mihaela Croitor, stagiară

Distribuie articolul: