Ce deliciu a fost această lectură! Știu că nu respect regulile unei introduceri în cronică, așa ca la carte, dar să-mi fie iertat extazul, pentru că „Grădina uitată” a lui Kate Morton a fost un răsfăț literar. Mi-a amintit de „Miniaturistul” lui Jessie Burton sau de „Neverwhere” a lui Neil Gaiman (știu că ultimul este mai mult SF, dar stilul este al naibii de asemănător”. Revenind la volumul lui Morton, avem în prim plan istoria lui Nell, o femeie care află la maturitate că a fost abandonată pe un vapor, la vârsta de 4 ani, ajungând tocmai în Australia. Cine și de ce ar proceda astfel cu un copil? Ce mistere ascunde acea familie care a decis să se descotorosească de o fetiță? Ce taine se ascund în spatele istoriilor cu blazon ale unei familii nobile?

Nell devine o femeie retrasă, care își manifestă încrederea doar față de Cassandra, nepoata sa. Cele două, în vremuri diferite, dar apropiate, încearcă să dezlege misterul originilor neamului lor. Pornind de la această premisă, romanul lui Kate Morton este dinamic, alert, cu personaje bine definite și o acțiune creionată cu tușe fine, exact ceea ce trebuie pentru a prinde cititorul în cârlig și a-l menține mult timp pe fir. Este de la sine înțeles că misterele nu contenesc, dimpotrivă de-a lungul acțiunii lucrurile iau întorsături neînțelese, bizare, aproape mistice.

„Grădina uitată” este totodată și o carte foarte melancolică, tristă, în care dramele fiecărui personaj se resimte acut și îți transmite o porție sănătoasă de reflecție. Evident, romanului lui Morton nu aspiră spre piedestalul literaturii clasice, ci se plasează mai degrabă spre literatura mass-market, dacă acest titlu este potrivit, nișându-se pe un senzaționalism sănătos, zic eu. Mergând spre absurd, aș spune că e un soi de imitație a romanului „Rebecca” de Daphne du Maurier, dar mult mai adaptat limbajului și construcțiilor literare moderne.

Lectura prezentului volum este ca o gură proaspătă de aer, printre alte cărți dificile. Am preferat să o citesc fără grabă, savurându-i fiecare pasaj, punându-mi mintea la contribuție și încercând să dezleg șaradele din spatele acestei povești, care te cucerește de la prima pagină și te ține în priză de-a lungul întregii lecturi.

Kate Morton, autoarea romanului

Apropo, Kate Morton reușește foarte calitativ să împletească planurile temporale, să își stratifice narațiunea, mergând într-o progresie, să șocheze cu imagini vizuale fine (numai cât face atmosfera Londrei din perioada anilor 1900, cu mizeria, sărăcia și oamenii marginalizați). Sunt aproape sigură că veți fi cuceriți de ritmul alert al cărții și că veți gusta din plin savoarea unei narațiuni construite cu respect față de cititor.

Lecturi frumoase!

P.S. Volum oferit de Librarius.

Distribuie articolul: