Are peste 10 mii de ore predare de public speaking și comunicare cu clienții, este co-fondatorul Angry Business și ține permanent traininguri pe diverse teme din comunicare și afaceri. Alexandru Bordea a dezvăluit recent pe blogul său în detalii cum se întâmplă concursurile cu premii mari pe Instagram și care este povestea din spatele acestor „giveway-uri” grandioase.

„După concurs, oricine se poate dezabona de la conturile care nu îi sunt interesante”, precizează Bordea. Acesta mai recomandă tuturor persoanelor care doresc să se implice în acest fel de concursuri să se documenteze foarte bine și să facă neapărat calcule preliminare cu privire la investiția pe care o fac în concurs și câștigul în clienți sau remarketing pe care îl pot avea ulterior.

Câteva concluzii importante de la Alexandru Bordea:

  1. Merită să participi în concursuri dacă știi exact cum vei monetiza pe parcurs și după noua ta audiență.
  2. Pentru brandurile mari concursurile sunt mai mult o posibibilitate de a crește vizibilitatea, cu condiția implicării auditoriului și cu riscul de a pierde din engagement.
  3. Companiile care au produse sau servicii cu cecul mediu sub 100 euro, au șanse mai mare la monetizare.
  4. Engagementul contului după concurs va scădea. Instagram va reacționa negativ la mass unfollow. Va fi necesar să muncești mai mult ca să revii la implicarea de până la concurs.
  5. Tot ce ți se poate garanta într-un concurs este doar numărul de urmăritori. Restul depinde de tine.
  6. Este mai eficient să participi în concursuri unde se garantează mai puțini urmăritori. În așa fel vor fi mai puțini care dau unfollow după și algoritmul Instagramului nu va fi atât de dur cu contul tău. Plus, vei reuși mai ușor să îi implici pe toți. Deci, mai bine 5 concursuri de câteva mii, decât unul de 30-50.000 de followeri promiși.
  7. Dacă nu ești nici organizator, nici sponsor, nici participant, criticile tale sunt absolut inutile.
  8. Dacă ești sponsor, asumă-ți toate consecințele și nu căuta vinovat.
  9. Dacă ești participant… nu toți au la fel de mult noroc. Și dacă câștigai, sigur nu ai fi criticat.
  10. Știu că nu suntem un popor care să se bucure pentru cei care găsesc noi oportunități, dar ce-ar fi să încerci și tu organizarea unui concurs?!
  11. Cei care o fac au depus un efort (timp, bani, abilități) pentru a aduna o audiență căreea să-i vândă aceste concursuri. Nu s-a trezit nimeni astăzi și din nimic a primit așa un business cadou.
  12. Este posibil să crești organic un cont pe instagram, făcând postări calitative, consecvent și cu multă implicare. Dar un anumit public nu va ajunge niciodată la tine pentru că nu te-a căutat.
  13. Cei mai „câștigați” în urma acestori concursuri sunt organizatorii, apoi participanții și la final sponsorii.
  14. Internetul e plin de conținut OBIECTIV despre concursurile pe Instagram. Informează-te, analizează și decide singur.

Dacă faci un share, prietenii tăi vor cunoște realitatea obiectivă de după culise, iar eu îți voi fi recunoscător”, mai scrie expertul pe blog.alexandrubordea.md.