Au activat ani buni în instituții de stat, au masteruri peste hotare și și-au consolidat cariere în companii internaționale. Cunosc limbi străine, iar unii dintre ei nu vorbesc româna. Colegii de la AGORA.md au analizat cv-urile miniștrilor care fac parte Executivul Maiei Sandu, iar noi am atras atenția cu predilecție femeilor.

Maia Sandu – prim-ministrul Republicii Moldova


Maia Sandu s-a născut în anul 1972 la Risipeni, raionul Făleşti. A absolvit Facultatea de Management la ASEM, apoi Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Este master în relaţii internaţionale și master în Administraţie Publică Ultimul titlu a fost obținut la Harvard Kennedy School of Government (SUA). Și-a început cariera la Ministerul Economiei, în calitate de consultant şi şef- adjunct de directive. A lucrat timp de șapte ani la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău în calitate de economist. Din 2010 și până în 2012, Sandu a fost consilier al Directorului executiv al Băncii Mondiale din Washington DC, SUA. În 2012 a devenit ministru al Educației. În decembrie 2015, a lansat propria platformă politică, “În /pas/ cu Maia Sandu”, care a evoluat în Partidul Acțiune și Solidaritate. Vorbește româna, engleza, rusa și spaniola. Deține un apartament în capitală și un automobil Toyota RAV4, fabricat în 2007. Sandu declară că deține într-un cont bancar din SUA 38.2 mii de dolari.

Natalia Gavrilița, ministrul finanțelor


Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”. De trei ani este stabilită la Londra unde lucrează în calitate de economistă la Fondul Global pentru Inovații. A fost secretară de stat la Ministerul Educației.  A lucrat la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie pentru proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.  Anterior a activat în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

Georgeta Mincu – Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Georgeta Mincu a activat în calitate de consultantă la Guvernul Republicii Moldova. A colaborat cu organizații internaționale precum Banca Mondială, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Organizația Internațională pentru Migrație, Fondul Monetar Internațional. Conduce un centru de dezvoltare și management, și oferă servicii de consultanță sectorului de afaceri și organizațiilor de dezvoltare.

Liliana Nicolaescu-Onofrei – Ministrul Educaţiei, Culturii și Cercetării


Liliana Nicolaescu-Onofrei este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. A absolvit Facultatea de Litere la USM. A activat în cadrul diferitelor organizații neguvernamentale din domeniul învățământului. Între 1996 și 1998 a fost director al Programului de Modernizare a Educației în Domeniul Umanitar la Fundația „Soros Moldova”. Timp de 12 ani a fost director executiv al Centrului Educațional „Pro Didactica”. A oferit servicii de consultanță și training în domeniul învățământului în România, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Kyrgyzstan, Kazahstan, Turkmenistan. În 2013 a fost numită viceministră a Educației, funcție pe care a deținut-o până în august 2015. Deține două apartamente și o încăpere auxiliară. Minista mai trecut pe hârtie și un automobil de marcă Honda.

Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ala Nemerenco este expertă internațională pe sisteme de sănătate și consultantă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deţine titlul de doctor în medicină. Este director la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”. Conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În 2005 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”. Ala Nemerenco a fost aleasă în funcția de consilieră municipală în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului Popular European din Moldova la alegerile locale din 2015. Ulterior s-a retras din partid.

Vedeți materialul integral și CV-urile tuturor miniștrilor din cabinetul Sandu pe Agora.md.

Mai multe detalii despre situația politică și schimbarea de forțe de la Chișinău aflați pe LIVE AGORA