Părinții își doresc ca bebelușii lor să se dezvolte armonios. Așadar, am întrebat-o pe pediatrul Secu Irina ce activități recomandă pentru bebelușii care nu au împlinit vârsta de 1 an.

Articol sponsorizat de Pampers

  1. Bună ziua. Vrem să aflăm cât mai multe despre cum putem ajuta bebelușii până la un 1 an să se dezvolte armonios. De ce trebuie să ținem cont?

Copilul până la 1 an are un ritm extrem de rapid de dezvoltare atât fizică, emoțională, cât și intelectuală. De asta părinții trebuie sa pună accent pe dezvoltarea abilităților psiho-motorii a copiilor  în aceasta perioada.

Creierașul copiilor până la 2 ani este ca un burete care absoarbe foarte bine informația din exterior. De aceea orice factor din exterior și interior care îl influențează în această perioadă poate fi cu impact pozitiv sau negativ asupra dezvoltării neurologice sau psihice și intelectuale.

  1. Ce activități recomandați pentru bebelușii sub 1 an și care sunt avantajele acestora?

Recomandăm anumite activități zilnice pe care părinții pot sa le facă împreună cu copii lor, Vom enumera câteva din ele:

Între 1-3 luni vom vorbi cât mai mult cu copilul, îi vom povesti fiecare pas ce facem (ex acus ne vom schimba, vom mânca, vom face băiță etc) încurajăm gângurește, urmărirea obiectelor cu ochișorii, fixarea privirii pe o anumită jucărie, vom atașa o jucărie muzicală deasupra patului, vor asculta muzica pe un fundal liniștit!

Între 3-6 luni – copilul devine mult mai activ, se rostogolește, gângurește mult mai activ, interacționează mai mult cu cei din jur, îl încurajăm și-i oferim jucării pe care să le apuce cu mânuțele, să le pipăie, să le duca la guriță! Va explora propriile mânuțe, le va apropia de ochi, chiar și jucatul cu piciorușele și dusul la guriță vor fi o joacă cu multe emoții pozitive pentru el. Vom pune o jucărie la o mică depărtare de el și-l încurajăm să se miște către ea prin târâit, în aceasta perioadă îi citim mai frecvent, încercăm să facem  o rutină înaintea somnului și  să-i citiți o poveste, să ascultați o muzica liniștită, și nu uitați că copiii fac ceea ce fac părinții lor! Iarăși putem lua jucării muzicale, în care sa apese anumite butoane, să rotească anumite butoane, să facă piramide! Aceasta dezvoltă motorica fină a bebelușului.

6-9 luni deja copilul stă pe șezute, merge de-a bușilea, îi oferim jucării, de exemplu piramide, puzzle-uri cu forme de animăluțe, mașini, nu mai mult de 3-4, copilul să le rotească și să încerce să le găsească locul, nisip kinetic pentru motorica fină, învățăm părțile corpului inițial la părinți apoi mai târziu va învăța să le arate și la el! Batem din palme. Dezvoltăm vorbirea cu repetarea anumitor cuvinte de bază ( mama, tata, apa, na ,da, baba, pa-pa) învățăm copilul sa dea cu mânuța pa-pa, învățăm anumite comenzi, învățăm să batem din palme și nu uitam de arătatul cu degetul indicator, este foarte important că copilul sa achiziționeze acest lucru .

9-12 luni copilul de tărie, începe a merge a exploata lumea exterioară putem să-i oferim copilului o gamă mult mai variată de jucării ( puzzle-uri mai complexe, lego pentru a construi turnuri, creioane colorate pentru a desena, căsuțe muzicale cu sunete de animale, cărți senzoriale și plastilina kinetică, activități inventate de familie, de exemplu cântece interactive cu bătutul din palme și piciorușe, citirea cărților de povești, jocuri inventive, de-a v-ați ascunselea, vor învață să numere pe degetele

  1. Cum protejăm bebelușii curioși?

Nu uităm că în această perioadă deoarece ei sunt foarte curioși sunt și anumite riscuri pentru sănătatea lor . Trebuie sa fim atenți în primul rând din ce material sunt confecționate aceste jucării, dacă nu sunt dăunătoare atunci când copilul le va pune în guriță!

– obligatoriu toate jucăriile muzicale se vor verifica dacă sunt bine închise  căsuțele unde se afla bateriile ele fiind un adevărat pericol pentru viața copiilor, ar fi bine să evitați astfel de jucării!

– e necesar de procurat jucării unde e specificat pentru ce vârsta e, deoarece micile detalii a jucăriilor sunt un adevărat pericol pentru. Bebelușii le pot înghiți când le pun în guriță.

– deja când încep a merge sunt supuși și altor riscuri: accidentele casnice, ingerare de detergenți, combustii s.a

– păstrarea medicamentelor în locuri greu accesibile pentru copii deoarece siropurile, pastilele colorate pentru ei sunt foarte atractive.

  1. Ați recomanda părinților să utilizeze dispozitivele electronice pentru a distra bebelușul?

Iar acum o problema foarte frecventă cu care se întâlnesc părinții sunt dispozitivele electronice! De aceea atenționăm în fiecare zi părinții să nu le permită copiilor până la vârsta de 2 ani accesul la tlevizor, telefon! Deprinderile familiale vor influenta dezvoltarea și abilitățile copilului ulterior!

Copilul nu seamănă cu mama sau tata, copilul seamănă cu relația dintre mama și tata”

  1. Ce produse recomandați ca bebelușul să se simtă confortabil în timpul activităților

Un bebeluș care are deja 6kg sau mai mult și care devine tot mai activ, cu mișcări mai complexe necesită protecție crescută. De aceea putem să-i oferim deja scutecele Pampers chiloțel cu buzunar Stop & Protect care împreună cu fixarea de jur-împrejur se adaptează burticii bebelușului tău pentru a preveni golurile și scurgerile. Acestea au nucleu absorbant foarte puternic ce absoarbe lichidul pentru o protecție de până la 12 ore, manșete duble pentru zona picioarelor ce ajuta la prevenirea scurgerilor în zona picioarelor și elasticitate

Distribuie articolul: