Acneea afectează aproximativ 85% din adolescenții cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani. Chiar dacă nu reprezintă o boală cu riscuri vitale, cel mai important factor care influenţează calitatea vieţii este percepţia şi atitudinea anturajului. Specialiștii recomandă părinților să nu ignore semnele acestei afecțiuni, considerându-le o etapă normală, deoarece boala îi afectează psihologic din momentul în care încep să fie conştienți de imaginea de sine, iar consecințele pot fi complicate.

„Acneea este una dintre cela mai frecvente maladii cutanate care se întâlnește în rândul adolescenților, cu localizare mai frecventă la nivelul feței și toracelui posterior(spate). Este un sindrom care se manifestă prin formarea de comedoane, fie închise (punctele albe) sau deschise (punctele negre), papule (elementele roșii), pustule (acele leziuni roșii care au în centru un punct alb-gălbui), noduli și/sau chisturi, care apar în urma obstrucției și inflamației complexului pilosebaceu”, menționează medicul dermato-venerolog.

Facebook/ Corina Vasilache

Este provocată de schimbările hormonale care au loc la pubertate, din cauza cărora pielea devine mult mai uleioasă. Printre factorii încriminați menționăm: dereglările hormonale care apar pe parcursul ciclului menstrual și vârsta pubertară în care hormonii androgeni stimulează producția în exces de sebum de către glandele sebacee.

„Fiind însoțite de îngroșarea stratului superficial al pielii, cosmetică, soluțiile, loțiunile și vestimentația care astupa porii: transpirația excesivă ce de asemenea se întâlnește foarte des la adolescenți. Este necesar vizita unui medic dermatolog, care va stabili pașii pentru diagnostic și tratament. Există un șir de analize care de obicei se indică pentru a exclude anumite cauze care ar fi putut declanșa procesul sau ar fi putut acutiza unele leziuni deja existente. Printre cele mai des întâlnite se numără analizele la hormoni; USG ovarelor(în cazul fetelor), pentru a exclude o eventuală problemă ginecologică”, a spus Corina Vasilache.

Schema de tratament este complexă și trebuie urmată cu strictețe, susține medicul dermato-venerolog.

„Pentru că de multe ori problema acneei este una multidisciplinară, tratamentul se efectuează împreună cu medicul ginecolog, endocrinolog, gastrolog. Dar desigur că pe primul loc este o rutină corectă de îngrijire ce trebuie să includă următoarele etape: Demachierea- fie că folosim apa micelară, după care un gel sau o spumă de curățare. Laptele demachiant și uleiurile hidrofile nu sunt recomandate a fi folosite pe un ten acneic. Pe locul 2 este tonifierea, de preferabil a fi folosite loțiuni tonice astrigente, care reduc aspectul dilatat al porilor, reglează secreția de sebum. La final utilizăm cu o cremă de îngrijire/tratament pentru necesitățile fiecărui tip de ten”, adaugă medicul dermato-venerolog.

copilul.ro

Recomand să nu încercăm în tratamentul acneei utilizarea produselor de îngrijire procurate din mass market”

„Pentru că de cele mai dese ori conțin în componență substanțe comedogene (care pot provoca apariția coșurilor). Încă un moment important este de a nu strivi coșurile, deoarece infecția se poate răspândi, pot rămâne pete pigmentare care vor trece foarte greu sau cicatrici inestetice. Desigur nu este un obicei bun de a strivi leziunile și a încerca autotratamentul, cel mai corect este vizita la specialist pentru stabilirea rutinei de îngrijire a unui tratament. În caz contrat aceste persoane riscă să rămână cu leziuni postacneice precum petele pigmentare și cicatricile, care sunt pe viitor mult mai greu de tratat”, menționează medicul dermato-venerolog.

Psihologul Cezara Dilevschi atrage atenția asupra faptului că este o problemă ce nu trebuie trată cu superficialitate. Aspectul fizic fiind foarte important în zilele noastre, adolescentul afectat de acnee poate fi exclus de către alți semeni din unele cercuri sociale, ceea ce poate avea efecte covârșitoare asupra stării sale emoționale și a imaginii de sine.

„El și așa trece printr-o perioadă destul de dificilă, iar acneea adaugă plus o problemă în mintea acestuia. Apar frustrări, gen le este rușine de corpul și de fața sa, se ascund. Fetele deseori aplică „tone de cosmetică”, ceea ce nu îmbunătățește situația, dar din contra”, a spus psihologul.

Facebook/ Cezara Dilevschi

Se observă că încă de la vârsta pubertății există o tendință de camuflare a coșurilor. De cele mai multe ori evită contactul vizual direct pentru că se simt rușinați de leziunile cutanate foarte vizibile. Acești adolescenți refuză socializarea, se împrietenesc greu, sunt introvertiți, timizi, iar pe termen lung, acest comportament le poate afecta șansele la educație universitară. Există studii care arată că șomajul este mai crescut în rândul persoanelor cu acnee în comparație cu cei de aceeași vârstă însă care nu suferă de această boală.

„Felul cum arată contează enorm pentru un adolescent, iar părinții în încercarea de a minimiza situația spun că e normal să ai așa față în această perioadă etc. Eu nu recomand să o facă ci să-l ajutăm. Pentru să nu să se simtă respins ar fi bine să mergem la un dermatolog pentru a afla cum putem ameliora acneea. În acest mod, adolescentul se va simți mai încrezut în sine, va ști că părintele este de partea lui, îl înțelege și încearcă să-i ofere ajutor. Cosmetologia ne pune la dispoziție multe metode de tratament. Este important să auzim când ne spune ceva și atunci va fi mai cooperant și va ști că suntem de partea lui”, menționează Cezara Dilevschi.

copilul.ro

S-a constatat că aproape jumătate din persoanele cu acnee suferă de anxietate, 15-18% dezvoltă depresie şi în unele studii se citează că până la 6% dintre acestea pot avea idei suicidare dacă leziunile persistă de multă vreme sau nu îi ajută tratamentul.