Astăzi, mai mult ca oricând, este foarte simplu să-ți structurezi rutina de îngrijire a pielii, dat fiind că ai la dispoziție atât produse cosmetice pentru orice buget, cât și acces la informații foarte ample despre anumite categorii de produse.

Am vorbit recent într-un articol despre acizii AHA și rolul lor în rutina de frumusețe a pielii tale. Pe lângă acizii AHA, există categoria de acizi BHA. Despre ei vom vorbi astăzi.

Ce sunt acizii BHA? Acidul BHA este acidul beta – hidroxi, solubil în ulei, care are drept scop exfolierea pielii. Dar, spre deosebire de AHA, acizii beta – hidroxi pătrund mai adânc în straturile pielii și sunt o grupă de acizi mai potrivită tenului gras, mixt sau acneic. Ți se potrivește rutina de îngrijire cu BHA dacă ai: erupții acneice, exces de sebum, puncte negre, pete hiperpigmentare, pori dilatați.

Care sunt tipurile de acizi BHA?

  1. Acidul salicilic. Face parte din categoria substanțelor keratolitice, adică elimină keratina din piele. Este folosit pe larg în cosmetologie pentru că are efect antiacneic, antiinflamator și antibacterian. Favorizează regenerarea celulară, crește rata de reînnoire a celulelor, elimină impuritățile și excesul de sebum, desfundă porii și previne formarea punctelor negre și a coșurilor.
  2. Acidul azelaic. Este un acid din grupa acizilor carboxilici, se găsește pe cale naturală în orz, grâu și secară. Este un aliat excelent în lupta cu acneea, rozaceea și cu cicatricile sau petele post – acneice. Ajută la curățarea porilor, reduce iritația, roșeața și tumefierea, ajută pielea să se vindece mai rapid.

Așadar, dacă ești deținătoarea unui ten cu unele dintre problemele enumerate mai sus, acizii BHA sunt pentru tine. Toate bune și frumoase, e clar că te vei împrieteni cu produsele ce conțin acești acizi, dar este necesar să ții cont de ceea că există unele reacții adverse.

Iritații, arsuri, uscăciune, reacții alergice – toate acestea pot apărea la utilizarea incorectă sau în momentul în care faci abuz de produsele ce conțin BHA. Nu utiliza acizii BHA zilnic numai dacă ți-a fost recomandat acest lucru de către medicul dermatolog. Dacă pielea ta nu cunoaște încă de tratamentul cu acizi, indicat este să începi prin utilizarea lor odată în săptămână. Evident, nu aplici soluția pe întreg tenul până nu ai făcut proba inițial: aplică câteva picături pe pielea de sub bărbie și așteaptă un răstimp.

De regulă, produsele ce conțin BHA se aplică de două ori pe săptămână. Acizii BHA se întâlnesc într-o multitudine de produse: pad-uri, loțiuni, esențe, serumuri, mist-uri, creme, spume, măști etc. Cu cât mai ridicată este concentrația de acid în produs, cu atât mai atent trebuie să-l introduci în rutina ta de îngrijire.

Un alt sfat de urmat ar fi să folosești, preferențial, aceste ingrediente seara, după ce ai demachiat tenul, l-ai spălat cu spumă sau gel și l-ai tonifiat cu loțiune tonică pentru a-i restabili pH-ul. Inițial, poți amesteca acidul cu crema de față, ca să se obișnuiască tenul, căci utilizarea incorectă sau abuzul acestor produse pot duce la hiperpigmentare și îmbătrânire a pielii și în mod cert, nu-ți dorești aceste lucruri.

Folosește zilnic o cremă cu protecție solară SPF de minimum 30, în momentul în care utilizezi acizii BHA. Acest lucru este valabil nu doar în zilele însorite sau în anotimpul cald, ci este o regulă de urmat pentru întreg anul.

După părerea unor cosmetologi, poți introduce ambii acizi în rutina ta de îngrijire, dar nu-i suprapune la o singură utilizare. Poți încerca să utilizezi un acid dimineața și unul seara. La fel, combină sustanțele active din cosmetică foarte atent.

Cum se combină corect substanțele active în cosmetică și ce nu se poate combina? O să-ți răspundem cu drag în următorul articol). Deocamdată, însă, sperăm să-ți fi fost de folos informația de astăzi și nu uita: cel mai bun sfat în menținerea unui ten sănătos este să nu folosești nimic fără a vizita dermatologul sau cosmetologul.

Distribuie articolul: