Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronat sau hyaluronan, a fost descoperit prima dată în anul 1934. Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o moleculă compusă în mare parte din zaharuri (o polizaharidă), care se găsește în mod normal în țesutul conjunctiv al organismului și în piele.

Există o confuzie pe care multe femei o fac atunci când vor să își cumpere un ser cu acid hialuronic. Din cauza termenului „acid” multe dintre noi credem că acesta usucă pielea, îl loc să o hidrateze. Există un pic de adevăr aici. Or, ca acidul hialuronic să hidrateze este important să bei destulă apă.

Nu vei rezolva mare lucru dacă aplici un serum cu acid hialuronic, dar nu bei apă toată ziua. Din nou, acidul hialuronic nu aduce un aport de hidratare propriu-zis, el atrage apa în celule. De aceea, trebuie să asiguri că îi oferi „material” cu care să lucreze. Bea o cană cu apă călduță imediat ce te trezești, pentru a suplini lipsa hidratării din timpul somnului și asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul întregii zile.

Un singur gram de acid hialuronic poate să susțină aproximativ șase litri de apă. Pielea conține în proporție de 50% acid hialuronic, iar cele mai mai concentrații se găsesc în articulații și la nivelul ochilor. De asemenea, pielea bebelușilor conține o cantitate mare de acid hialuronic.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cam de pe la 26 de ani, producția naturală de acid hialuronic din țesuturi începe să scadă. Încă din anul 1970 cercetătorii au început extracția acestei molecule, iar în prezent, tehnicile moderne permit sintetizarea și producerea mai multor tipuri de acid hialuronic. Acestea se folosesc atât în medicină, cât și în cosmetică, datorită beneficiilor multiple.

Rolul acestei substanțe este indispensabil în organism: 

  • hidratează pielea – datorită capacității sale mari de a reține apă în organism, acidul hialuronic contribuie la menținerea unei pieli hidratate, crește rezistență și elasticitatea pielii.
  • acidul hialuronic stimulează producția de colagen, proteină care menține pielea elastică și fermă și previne, totodată, apariția ridurilor cicatrizează leziunile.
  • acidul hialuronic ajută la procesul de regenerarea a pielii, atunci când apar leziuni la nivel cutanat. Acesta accelerează procesul de cicatrizare și de regenerare și calmează inflamația.
  • lubrifiază cartilajele și articulațiile – acesta acționează sub formă unei bariere protectoare în jurul celulelor și previne degradarea cartilajelor și articulațiilor. Datorită faptului că oferă susținere articulațiilor, acidul hialuronic poate preveni apariția osteoartritei.

Aplică serumurile cu acid hialuronic pe pielea umedă: un detaliu important, pe care cele mai multe dintre noi îl trec cu vederea. Acest ingredient îți oferă beneficii maximale atunci când e aplicat pe pielea umedă. Dacă îl aplici pe pielea uscată, tinde să atragă rezervele de hidratare din profunzimea pielii pentru a o hidrata la suprafață, ceea ce poate cauza deshidratare profundă.

Dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile incredibile ale acestui ingredient puternic, îți propunem următoarea schemă de aplicare: după ce ai curățat față cu un gel blând, șterge-o cu prosopul prin tapotare. Apoi, aplică un spray cu apă termală pe față, pentru a o umezi, și înainte ca apa să se evapore, aplică serumul cu acid hialuronic prin mișcări circulare blânde. Apoi aplică crema ta hidratantă obișnuită, pentru a proteja stratul de hidratare de dedesubt.

Bibliografie: nomasvello.ro/andreearaicu.ro

Foto: anniejaffrey

Distribuie articolul: