Toți nutrienții sunt importanți pentru o funcționare optimă a organismului, însă chiar și atunci când pare că suntem foarte sănătoși există o șansă să avem anumite deficiențe în organism, deoarece nu asimilăm toate vitaminele din alimentație.

Fiecare nutrient are un alt rol, iar fiecare deficiență are simptome diferite. Acestea sunt cele mai întâlnite astfel de deficiențe nutritive

Deficiență de fier

Aproape 25% din populația planetei suferă de deficiență de fier. Acesta este unul dintre cele mai importante componente ale celulelor roșii din sânge, care ajută la transportul oxigenului la celule. De obicei, această deficiență apare la femei în perioada menstruației, atunci când se pierde o cantitate importantă de sânge. Alte persoane expuse riscului de a avea deficiență de fier sunt cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană. O lipsă excesivă de fier poate duce la anemie și oboseală.

Surse de fier: carnea roșie, scoici, semințe și legume verzi.

Deficiență de iod

Iodul este esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroidei și pentru producerea hormonilor. Aceștia ajută la dezvoltarea organismului și a oaselor. Cel mai comun simptom al acestei deficiențe este extinderea glandei tiroide sau creșterea în greutate.

Surse de iod: alge, pește, lactate, ouă.

Deficiență de calciu

Calciul este necesar pentru fiecare celulă din organismul nostru. Ajută la formarea oaselor și a danturii și ajută în timp la păstrarea sănătății sistemului osos și, totodată la buna funcționare a întregului organism. În cazul în care există în corp o deficiență de calciul, oasele noastre eliberează acest nutrient. O eliberare prea mare însă poate face oasele fragile și cel mai întâlnit simptom este apariția osteoporozei.

Surse de calciu : pește, lactate, legume verzi (spanac, Kale și broccoli).

Deficiență de magneziu

Magneziul este esențial pentru structura oaselor și a danturii. O deficiență de magneziu poate duce la probleme serioase de sănătate precum apariția diabetului de tip 2, boli ale inimii și osteoporoză. Alte simptome sunt crampele musculare, oboseală, migrene și apariția sindromului picioarelor neliniștite.

Surse de magneziu: cereale integrale, nuci, ciocolată neagră și legume verzi.

Deficiență de vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamină solubilă și este necesară pentru funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos. Marea noastră problemă este că organismul nostru nu poate produce vitamina B12 și trebuie să o asimilăm din alimentație sau suplimente. O sursă majoră de vitamina B12 sunt alimentele care provin de la animale, așadar este o deficiență des întâlnită la persoanele care urmează un regim vegetarian sau vegan. Lipsa de vitamina B12 poate duce la anemie megaloblastică.

Surse de vitamina B12: scoici, carne, ouă, produse lactate.

Deficiența de vitamina D

Razele soarelui sunt o sursă importantă de vitamina D pentru corpul nostru. Așadar, este indicat să te expui la soare pentru a scăpa de această deficiență, vitamina D fiind un fel de hormon steroid în organism. Fiecare celulă a organismului are un receptor pentru vitamina D și printre cele mai importante simptome se numără și riscul crescut de fracturi .

Surse de vitamina D: ulei de pește, somon, gălbenuș de ou.

 

Distribuie articolul: