Casa – locul unde îți reîncarci bateriile și prinzi la puteri, cel puțin, așa ar trebui să fie în mod ideal. Și, pentru ca spațiul în care trăiești să fie dătător de energie trebuie să te asiguri că fiecare detaliu din locuința ta este pus la punct. Pe lângă design și elementele de decor se pare că  o importanță majoră o are lumina. Pare a fi un detaliu minor, dar o lumină slabă poate afecta serios productivitatea și chiar îți poate accentua stările de anxietate. 

În cele ce urmează află cum starea de spirit poate fi afectată de nivelul luminii din locuința ta și ce poți face pentru a crea o atmosferă care te va face te simți bine. Iată ce recomandări oferă medicul Leland Stillman, citat de mindbodygreen.com.

Cum poate duce lumina slabă din casa ta la stări anxioase

Lumina albastră are o reputație proastăștim afectează somnul și ne împiedică adormim ușor. Dar tocmai de aceea poți folosești lumina albastră și verde în timpul zilei pentru a regla ritmul circadian al organismului. Lumina albastră te face te simți mai energică și poate chiar ți îmbunătățească starea de spirit. Acesta este motivul pentru care oamenii se confruntă de obicei cu episoade depresive în lunile de iarnă, când există o expunere scăzută la lumină.

„Este bine ca o anumită cantitate de lumină pătrundă în ochi, pentru a te asigura ai suficientă energie și pentru a sincroniza acele ritmuri ale organismului care duc la eliberarea de neurotransmitatori și hormoni”, spune Stillman.

Ce se întâmplă când stai într-o încăpere cu un nivel redus de lumină? Nu vei beneficia de suficientă lumină albastră și verde, care au efect energizant.

„Descoperim frecvent persoanele care se confruntă cu stări anxioase asociate cu niveluri afectate ale neurotransmițătorilor și hormonilor trăiesc într-un mediu cu lumină slabă de-a lungul zilei”, declară specialistul.

El face referire la un studiu realizat în anul 2016, în cadrul căruia s-a descoperit șobolanii expuși la lumina slabă în timpul zilei au arătat semne crescute de comportament anxios și unele dezechilibre ale axei HPA, responsabilă pentru eliberarea în organism a hormonilor stresului.

Ce poți face pentru a combate efectele luminii reduse

Primul lucru pe care trebuie -l faci este te asiguri este mai multă lumina în biroul tău. „Trebuie avem o strategie în ceea ce privește lumina din birou”, spune Stillman, fie este biroul de la locul de muncă sau cel de acasă. „Trebuie o măsuram și adăugăm unele corpuri de iluminat pentru a obține frecvențele de care avem nevoie”, spune specialistul.

Iar dacă trăiești într-un spațiu cu multă lumină naturală, cu atât mai bine! Ridică jaluzelele sau trage draperiile pentru a permite expunerea la lumină. De asemenea, o plimbare în aer liber dimineața pentru a te bucura de intensitatea maximă de lumină.

„Cafeaua pe măsuța de terasă, o plimbare prin cartier sau orice îți permite beneficiezi de intensitatea maximă de lumină din mediul tău”, recomandă Stillman.

Sursa: Andreearaicu.ro

Distribuie articolul: