În ultima eclipsă a anului, Luna va bloca lumina Soarelui și va provoca întuneric total timp de aproape două minute. După cea mai lungă eclipsă parțială de lună a secolului, 2021 se va închide cu o eclipsă totală de soare care va fi vizibilă la polul sudic al planetei pe 4 decembrie, informează ngenespanol.com.

Eclipsele de soare apar atunci când Luna se află între Soare și planeta noastră, blocându-și lumina într-o regiune a Pământului și aruncând o umbră care provoacă o întunecare bruscă care dispare după câteva minute.

Unde va fi vizibilă eclipsa de soare?

Eclipsa poate fi văzută în totalitate doar în Antarctica, în timp ce poate fi văzută parțial în sudul extrem al Australiei, Africii și Americii. În afară de Antarctica, cele mai bune locuri pentru a observa eclipsa de soare vor fi Puerto Argentino din Insulele Falkland și Cape Town, Africa de Sud. Din aceste regiuni, Soarele va fi eclipsat de Lună cu 40%, respectiv 21,4%.

Eclipsa poate fi văzută parțial și în Noua Zeelandă, Namibia și orașul Ushuaia din Țara de Foc, Argentina.

Cum să vezi o eclipsă de soare?
Spre deosebire de eclipsele de Lună, eclipsele de Soare nu pot fi văzute cu ochiul liber din cauza radiațiilor emise de Soare, care pot provoca leziuni ale retinei care sunt uneori ireversibile. Pentru a observa o eclipsă de soare, este necesar să folosiți ochelari speciali (ochelarii de soare obișnuiți nu funcționează) sau un filtru de sudură care oferă o protecție reală a ochilor.

Eclipsa va începe la 01:00 a.m. (UTC) și 33 de minute mai târziu va atinge punctul maxim, când Luna acoperă complet Soarele, la ora 01:33 a.m. Acesta va fi cel mai bun moment pentru a observa coroana solară, partea exterioară a atmosferei solare care este de obicei invizibilă pentru ochiul uman. În cele din urmă, acest fenomen se va încheia la 02:06.

Din cauza imposibilității pentru majoritatea locuitorilor lumii de a observa fenomenul, NASA va transmite eclipsa de soare în direct de pe ghețarul Union, din Antarctica, de pe canalul său oficial de YouTube și pe site-ul http://nasa.gov/live.

Distribuie articolul: