Accesul în cafenelele și restaurantele din Republica Moldova ar putea fi permis doar în cazul prezentării certificatului de vaccinare, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19. O decizie în acest sens a fost luată de către Ministerul Economiei cu scopul de a evita un posibil lockdown, prin reducerea aglomerării în localurile care prestează servicii publicului larg, scrie AGORA.

Potrivit ministrului Economiei, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free”. Astfel, vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19, în caz contrar, localurile vor activa la o capacitate redusă.

„Rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță”, a mai menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Totodată, angajații care activează în sectorul HORECA și în comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti-COVID-19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Totodată, a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

Și reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.

Asociația MĂR vine cu mai multe precizări

Reprezentanții Asociației precizează că ședința care a avut loc pe 26 august, a fost una consultativă, fără a avea un caracter obligatoriu spre executare, menționând că asemenea decizii pot fi aprobate doar de Comisia Națională de Sănătate Publică. Aceștia au ținut să menționeze că apreciază deschiderea manifestată de autorități, prin organizarea unei ședințe consultative înainte de aprobarea anumitor restricții.

„La ședință am informat Ministrul Economiei despre necesitatea măsurilor de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact economic; necesitatea consultării asociațiilor de profil înainte de emiterea hotărârilor CNESP; crearea unui secretariat activ al CNESP, care să fie în permanent contact cu mediul de afaceri, pentru interpretarea clară a deciziilor și analiza eventualelor propuneri”, susțin reprezentanții asociației.

Sursa: AGORA

Foto: Pexels.com