După ce a publicat bestseller-ul Înțelepciunea psihopaților Editura Globo oferă o nouă carte de referinţă, pe același subiect controversat și scrisă de acelaşi autor: ABC-ul psihopatului de succes. Totuși, această carte este diferită de precedenta, oferind cititorului o serie de sfaturi despre modul în care-și poate folosi atributele psihopatice (sau chiar poate să le învețe de la zero) pentru a avea succes.

Un lucru foarte curios despre această carte e faptul că e scrisă în colaborare cu Andy Mcnab, un psihopat bun (așa cum este numit acesta chiar în volum). De fapt, Mcnab are o serie de trăsături care pot fi considerate atât bune, cât și rele, însă felul în care le calibrează şi momentul în care o face îl transformă într-un psihopat bun. Astfel, eroul nostru, bazându-se pe atributele sale psihopatice, a avut un succes remarcabil în domeniul militar.

O a doua curiozitate vine din aceea că această carte îşi propune, de fapt, să ne arate că fiecare ins are și o parte de psihopatie în interior, dar noi trebuie să ni-l descoperim și să-i folosim caracteristicile bune. Astfel încât cartea poate fi considerată un ghid util în dezvoltarea personală. Este un almanah de sfaturi și ponturi ca să ne folosim calitățile pentru a reuși în viață.

A treia curiozitate vine din trăsăturile ca la carte ale personajului psihopat, care pot fi folosite, în anumite instanțe, în scopuri bune: încrederea exagerată în sine, concentrarea, manipularea, trăirea prezentului, calmul în situaţii dificile, lipsa de empatie, carismă, lipsa de scrupule, lipsa fricilor.

Kevin Dutton ne mai arată și cât de simplă și lipsită de drama omului de rând poate fi viața unui psihopat: psihopații nu amână niciodată lucrurile și acționează fără să se gândească prea mult, fără să se lase influențați de emoții sau drame personale.

Doctorul Kevin Dutton este cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală – Universitatea Oxford. Andy Mcnab este un fost luptător în 22, decorat cu cele înalte distincţii militare ale Armatei Britanice.

Distribuie articolul: