Daniela Dobrovolschi este tânăra care s-a redescoperit după nașterea fiicei sale – a devenit patiser. A încercat să se inițieze în business și administrare, însă și-a schimbat decizia în favoarea prăjiturilor. Și-a dorit să facă din asta o tradiție de familie, însă totul a luat o altă întorsătură – s-a îndrăgostit iremediabil de profesia de patiser. Se pare că soarta a fost de partea ei și totul datorită fiicei, care o inspiră și care i-a insuflat numele brandului pe care l-a conceput „Stasya Cakes”. Iată, în detalii, povestea tinerei moldovence care creează deserturi în Londra. 

Probabil bucătăria era locul tău preferat în copilărie, pentru că acum te văd de parcă ai fi un cofetar înnăscut?

Activitatea mea zilnică de acum câțiva ani, era foarte diferită de ceea ce fac eu astăzi. În copilărie preferam să petrec mult timp în bucătărie, însă nu pentru a găti ceva dulce. Chiar nu m-am visat niciodată patiser și nici nu m-am gândit că vreodată voi pregăti prăjituri cu atâta dragoste.

Care a fost primul desert creat de tine și cât de greu ți-a fost prima perioadă? Te-ai adaptat ușor?

Primul meu desert a fost un chessecake fără coacere. Și acum mi-l aduc aminte, pentru că a fost cel mai gustos desert ever. Desigur, ca în orice alt domeniu, adaptarea durează, însă nu a fost chiar atât de greu. Întrebările erau singura mea problemă, pentru că îmi inundau gândurile: de ce îmi iese tortul uscat, de ce crema nu se prinde, de ce și iar de ce?! Până nu m-am hotărât să merg la un curs în acest domeniu. Am ales un curs din Republica Moldova, pentru că fetele noastre sunt extrem de talentate. Și nu în zadar, m-am convins de acest lucru. Deci așa am învățat punctele de bază pe care trebuie să le cunoască un patiser și am căpătat o adevărată sursă de informație, extrem de utilă pentru un începător. Am rămas profund impresionată. După care au urmat alte masterclass-uri aici în Londra și multe cursuri online. Astfel continui să învăț, să dau examene online și să mă îndrăgostesc zi de zi de noua mea profesie.

Cum reziști tentațiilor de a gusta? Bănuiesc că trebuie să-ți dresezi poftele ca să nu te ispitească?

Nu rezist și gust absolut din toate, nu ai cum altfel. Eu sunt de fire o curioasă chiar dacă fac un desert pentru a mia oară, oricum vreau să gust din el. Îmi place la nebunie tot ce fac. Îmi plac toate însă am unul preferat – Tiramisu! Desigur nu în varianta clasică, dar în cea modernă, care este născocită de mine

Probabil londonezii sunt încântați de deserturile tale. Cum le găsesc?

Da, ei sunt foarte și foarte încântați de deserturile noastre și asta pentru că în mare parte nu înțeleg cum poți într-un tort să combini atâtea gusturi, ca într-un final să iasă un desert pur și simplu delicios. Cât despre moldovenii de aici, ei preferă Smântânel cu vișină și desigur Napoleon. Nu schimbă gusturilor natale. În mare sunt contactată de pe rețelele de socializare, și pentru că londonezii au încredere foarte mult în recenziile și feedback-ul celor care deja au degustat din creațiile mele, un plus mare sunt recomandările. Întotdeauna sunt în căutarea unor gusturi noi și chiar clienții mei pledează pentru ceva clasic, eu încerc o dată la două luni să-i ademenesc cu gusturi diferite.

Îți vine greu că combini rolul de mămică cu cel de patiser?

Inițial credeam că mă voi descurca destul de bine, că îmi va reuși să combin aceste două roluri deloc ușoare, însă nu a fost să fie. Este vorba totuși de o dublă responsabilitate, care necesită timp, dragoste și multă atenție. Am mare noroc de soțul meu, care are un calm imens, doar datorită lui pot face față și îmi pot realiza visul.

Unde urmează să ajungă „Stasya Cakes” în viitor?

Aici e simplu. Visez să îndulcesc cât mai multă lume posibil, să cresc și să învăț în continuare. Vreau ca datorită deserturilor mele, oamenii să redescopere lumea, să o privească cu alți ochi, pentru că există destulă tristețe în lume. „Stasya Cakes” urmează sa cucerească inimile oamenilor de pe tot globul pământesc. Cam așa arată prezentul și viitorul, sper să ne reușească.

Sursa: Facebook