Pe Dana Muntean am cunoscut-o acum mai bine de cinci ani, când era parte din echipa noului departament format pe lângă Guvernul Republicii Moldova - Biroul pentru Relații cu Diaspora. La scurt timp, moldoveanca noastră a decis să urmeze un masterat în Marea Britanie, cu marele gând de a se întoarce acasă pentru a contribui la dezvoltarea țării. Oportunitățile de muncă însă nu au lăsat-o, iar în acest răstimp a reușit să lucreze atât pentru Google, cât și la Facebook. Ce făcea la aceste joburi și cum a dezvoltat-o experiența de muncă aflăm chiar de la ea.

Dana Muntean este exemplul de fată care, prin perseverența și munca ei, a reușit să obțină succese remarcabile. La moment face vânzări la Workplace by Facebook și reușește să crească experiența ei în diverse domenii în această companie. De la ce a pornit, cum a reușit să crească și prin ce greutăți a trecut, ne-a spus chiar Dana, aflată într-o mică vacanță acasă.

„Am mers în Marea Britanie pentru studii, am făcut la University of Warwick un masterat în Managementul Industriilor Creative. Am obținut o bursă și, deși aveam un an înainte pentru a studia, chiar din primele săptămâni am primit propunerea unui job. Am parcurs întregul proces de angajare cu brio, chiar a fost un parcurs foarte necesar, fiind și o descoperire de sine foarte bună. A fost compania care ține foarte mult la lucrul în echipă – această caracteristică fiind esențială. Am lucrat doi ani la Next Jump, începând cu deservirea clienților, ceea ce fac proaspeții absolvenți, și până la vânzări și gestionarea echipei.

Am înțeles în această perioadă că situațiile de stres mă fac mult mai orientată către rezultat și mai puțin empatică. Atunci când eram în Moldova făceam jurnalism, PR și proiecte educaționale nonformale. Fiecare experiență te ajută să te formezi, să devii o persoană multilateral dezvoltată. Proiectele educaționale nonformale – asta fac acum și asta am înțeles că îmi aduce satisfacție. Ceea ce îți aduce satisfacție în timpul liber asta trebuie să faci full-time, numai așa vei obține succese garantate”, ne-a mărturisit Dana.

 

Oportunitatea la Google a venit tocmai când vroiam să schimb ceva. A fost un proces lung de angajare, am lucrat aproape un an într-un proiect educațional de coding pentru copii de 9-14 ani (Google CS First Coding for Kids). A fost o experiență extraordinar de faină. La final o prietenă care era angajată la Facebook mi-a spus despre o oportunitate de job. Eram conștientă ca sunt mii de aplicanți și competiția mare, dar am obținut jobul.

Moldova te pregătește să fii șmecher, descurcăreț, îți dă lecții de viață, te călește foarte bine. Moldovenii se descurcă foarte bine oriunde. Cred că unica problemă este că noi credem că nu suntem suficient de buni sau că nu ne vom descurca. Niciodată nu ești pregătit pentru niciun job – dacă erai pregătit, postul de muncă nu îți mai părea atractiv. Lucrez la programul Bluepprint – este un program de instruire pentru ca Facebook-ul să devină mult mai util pentru tine ca advertiser sau utilizator avansat de Facebook.

 

Blueprint are 3 piloni de baza:

Blueprint eLearning: Sunt 80+ cursuri care pot fi trecute în mai puțin de 15 minute (per unu) și care acoperă o listă lungă de subiecte ca: „Welcome to Marketing on Facebook”, „Creating a Facebook Page”,  „Understanding Multi-Touch Attribution” și „Using Facebook Pixel to Measure, Optimize, and Build Audiences for Campaigns”. Sunt peste 80 de cursuri pentru nivelul și interesul fiecăruia.

Blueprint Live: Traininguri off-line care sunt interactive pentru clienți și agenții în care învață mai multe despre strategia de marketing pe Facebook și Instagram.

Blueprint Certification: Dacă treci examenele, îți oferă acreditare profesională, dovedindu-ți competența în utilizarea platformei Facebook. Este esențial pentru social media manageri.

Între timp Dana a schimbat departamentul, iar la moment face vânzări la Workplace by Facebook.