În Japonia, primăvara a venit mult prea devreme anul acesta. De peste 1.200 de ani, cireşii nu au mai înflorit atât de devreme. Climatologii spun că acest fenomen este extrem de îngrijorător pentru toată planeta, scrie mediafax.ro.

Sezonul florilor de cireş din Japonia este un spectacol anual care marchează venirea primăverii. Dar în 2021 momentul s-a produs mai devreme decât de obicei. De fapt, anul acesta Kyoto a cunoscut cel mai timpuriu sezon al florilor de cireş din 1.209 de ani, potrivit datelor colectate de Universitatea din Osaka.

Florile de cireş din 2021 au atins apogeul pe 26 martie, ceea ce nu s-a mai întâmplat din anul 812. Anterior, înflorirea cireşilor a atins apogeul pe 27 martie, dar niciodată cu o zi mai devreme.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de tsunagu Japan (@tsunagujapan)

Yasuyuki Aono, cercetător la Universitatea Prefecturii Osaka, a scris în studiu că a folosit jurnale şi înregistrări despre florile de cireşe, sau „sakura”, păstrate de împăraţi, aristocraţi, guvernatori şi călugări din Kyoto, datând din 812.

„Florile Sakura sunt foarte sensibile la temperatură”, a scris Aono. „Înflorirea şi înflorirea completă se produce mai devreme sau mai târziu, în funcţie doar de temperaturi”. Apogeul timpuriu din acest an se datorează probabil schimbărilor climatice, au declarat experţii pentru Associated Press.

Florile de cireş din Japonia ating de obicei apogeul în aprilie, iar momentul înfloririi lor poate oferi informaţii privind schimbările climatice, a declarat Shunji Anbe, un oficial al diviziei de observaţii de la Agenţia Meteorologică din Japonia. „Putem spune că este cel mai probabil din cauza impactului încălzirii globale”, a spus Anbe, citat de AP.

Conform datelor agenţiei, temperatura medie din Kyoto a crescut, de asemenea, în mod constant şi a ajuns la 10,5C în martie 2020, comparativ cu 8,6C în martie 1953. Temperatura medie din acest an din martie în Japonia a fost de 12.4 C.

Înflorirea cireşilor a atins apogeul mai devreme şi în alte oraşe japoneze în acest an, cum ar fi Tokyo sau Osaka, unde fenomenul s-a produs cu şase zile mai devreme decât anul trecut. În Hiroshima, înflorirea a avut loc cu nouă zile mai repede decât în 2020 şi zece zile faţă de media ultimilor ani.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de tsunagu Japan (@tsunagujapan)

Foto: Instagram / Choro Rin

Distribuie articolul: