Ieri a fost lansătă săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin care, în 2022, se organizează în Republica Moldova pentru al zecelea an consecutiv. Cu această ocazie, autoritățile din domeniul sănătății, partenerii naționali și internaționali îndeamnă femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani să-și păstreze sănătatea și să se programeze la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție.

„Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, a demonstrat că gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenție s-a dublat.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80 la sută prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la trei ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

Pe parcursul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, organizată în perioada 17-23 ianuarie, vor fi desfășurate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a chema femeile să efectueze regulat testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea. Mesajele privind prevenirea cancerului de col uterin vor fi promovate de Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Primăria municipiului Chișinău, ambasadori și organizații internaționale, instituții medicale, centre de tineret, centre de sănătate din rețeaua Youth Klinic, lideri de opinie, influenceri ș.a.

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin sunt:

-debutul precoce al activității sexuale;
-infecții cu transmitere sexuală;
-scăderea imunității;
-procesele inflamatorii cronice ale colului uterin;
-infecția cu Virusul Papiloma Uman;
-nașteri multiple;
-fumatul.

Care sunt semnele alarmante ale cancerului de col uterin:

-secreții vaginale anormale
-sângerări în perioada de menopauză
-pierderi neargumentate de masă corporală
-dureri și sângerări după actul sexual
-disconfort în timpul urinării și urinări frecvente necontrolate
-sângerări vaginale neordinare
-dureri care iradiază în picioare
-dureri în partea inferioară a spatelui.

Campania națională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic” și Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri.

Surse: msmps.gov.md/synevo.md

Distribuie articolul: