Ruslan Matcovschi este din orașul Fălești, are 38 de ani și este pasionat de ridicare de greutăți și poate împinge la culcat. Practică powerlifting-ul din mare pasiune și îl combină perfect cu munca, cea de anchetator de urmărire penală al MAI.

Tânărul spune că acest gen de sport îl ajută la serviciu, dar totodată îi testează și limitele. De când a început să participe la diferite competiții, powerlifting-ul a început să însemne ceva mult mai mult pentru el.

„Am început să mă antrenez la clubul sportiv din Fălești în anul 1997. În vremurile alea erau doar două săli de sport, nu prea aveai ce alege și fiindcă era lângă mine o astfel de sală, am început să ridic greutăți. Eram slab, aveam 48 de kg și îmi era rușine. Mă ocupam pentru sine”, spune sportivul.

După un timp, orele petrecute la sală și efortul depus au început să fie vizibile, astfel, a început să participe și la diverse competiții, devenind campion absolut. Anul acesta a participat la campionatul Transnistriei, unde s-a învrednicit de marele premiu „Cupa Transnistreană”, iar la începutul lunii octombrie s-a clasat pe primul loc la Campionatul Republicii Moldova la Powerlifting 2019, ridicând greutatea de 182,5 kg.

„Campionatul acesta a fost cel mai strâns din toate la care am participat, deoarece au fost cei mai puternici sportivi, vreo 150 la număr, din toate raioanele țării. Aveau o foarte bună pregătire fizică”, susține Ruslan.

Tânărul spune că se antrenează zilnic, folosește o strategie specială pe care singur și-a compus-o din mai multe exerciții, adaptată la corpul său. „Au încercat și alții să se conducă după această programă, însă nu au reușit, fiecare trebuie să-și găsească o strategie ideală pentru propriul corp”, mai adaugă el.

Următorul campionat al Republicii Moldova la powerlifting, la proba împins culcat a haltelei va fi organizat în anul 2020 în orașul Fălești. Ruslan Matcovschi este pregătit deja să obțină victorie în orașul său de baștină și să pornească spre noi cuceriri, în continuare dorește să participe la Campionatul European la Powerlifting.

Sursa foto: Arhivă personală